PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Harmonija mediteranskog i skandinavskog stila u enterijeru dupleksa

  • Objavljeno:
  • 30.9.2021

Inspirišite se enterijerom dupleksa koji savršeno kombinuje skandinavski stil sa razigranošću elemenata mediteranskog stila. Ovaj stan prostire se na 86 m2  a u sebi poseduje kuhinju koja se na kreativan način može sakriti po potrebi.

 

Smešten u centru Praga, u jednoj od najstarijih zgrada nalazi se divan dupleks čiji enterijer je stvorio JAN BEK Architekt studio. Budući da je klijent grčkog porekla, arhitekte su odlučile da eksperimentišu sa bojama i tako na površini od 86m2, stvore savršenu harmoniju mediteranskog i skandinavskog stila.

 

Kako je stan starog kova bio izuzetno oronuo, klijent je dodatno želeo da vrati pređašnju dušu i život u ovaj prostor. S velikim poštovanjem te želje, arhitekte su stavili naglasak na rekonstrukciju originalnih arhitektonskih elemenata. Od početka, stan je nudio prekrasne polukružne svodove, koje su arhitekte dopunile ručno duvanom, dizajnerskom plafonskom lampom čuvenog proizvođača BOMMA.

 

Kada se uđe u dnevni boravak, prvi pogled privlači betonski estrih sa maslinasto zelenom bojom, iza koga se nalaze grejne ploče. Većinu nameštaja, pa tako i biblioteku arhitekte su dizajnirale same, dok je pod ukrašen sa pločicama dezena koji je karakterističan za mediteranski stil.

 

 

Plafonska lampa DISC, ručno duvani kristal može se naručiti u ENVIRO DesignConceptStore

 

Sa druge strane ulaznih vrata nalazi se kuhinja u kojoj se sa stilom kombinuje električna boja zida, često korišćena u grčkoj arhitekturi sa toplinom trpezarijskog stola i stolica, čistih linija.

 

 

Ono što ovu prostoriju čini posebnom jesu skriveni kuhinjski elementi. Kada je kuhinja u upotrebi, vrata se bez napora otvaraju u formi harmonike otkrivajući radnu površinu i manje kuhinjske elemente koji su za potrebe klijenta sasvim dovoljne.

 

 

SHOP THE LOOK: Trpezarijski sto sa pločom od masiva oraha, Enviro DesignConceptStore

 


 

 

Povezane vesti:

Estetika zelene oaze enterijera na Novom Beogradu
Mediteranski enterijer sa mirisom mora

 


 

Na donjem spratu nalazi se i kupatilo sa tušem i toaletom. Nasuprot ostalim prostorijama, ovde je dominantna prigušena monohromatskska paleta boja. Razigranosti prostorije doprinose apstraktni dezen pločica koji je korišten i u dnevnom boravku i trpezariji.

 

 

Spiralne stepenice vode na intimniji deo stana. Nekada jedna prostorija sada je podeljena na dva dela, kako bi se napravila kancelarija sa odvojenim prostorom za spavaću sobu. 

 

 

Arhitekte su odlučile da na spratu koriste svedeniju paletu boja zidova usled kosine krova, kako bi prostor kancelarije delovao veće. Mediteranski dodir prenesen je u vidu ostalih elemenata poput tepiha i kancelarijskog nameštaj koji je napravljen od orahovog drveta doprinoseći toplini ovog dela doma.

 

 

Autori projekta: JAN BEK Architekt

Fotografije: Daniel Čáha