PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Neverovatna kuhinja koja pokreće samu sebe zahvaljujući ostacima hrane (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 30.8.2021

Možda izgleda kao nešto što bi se nalazilo u labaratoriji naučnika iz ​​prošlosti, ali dizajneri iz Philips-a misle da bi ovi komadi mogli doneti svakom domu ekološki značaj, sa velikim uticajem na budućnost.

 

Predstavljamo vam Mikrobiološki dom – kolekciju kuhinjskih aparata i uređaja nastao kao koncept Philips-ovog programa Design Probes za istraživanje načina života u budućnosti, u kome svi elementi u domu rade zajedno u integrisanom cikličnom ekosistemu. Ova mikrobiološka kolekcija kuhinjske aparate i uređaje diže na novi nivo pomoću sistema zatvorene petlje u kojem se otpadni proizvodi iz jednog procesa koriste kao energenti za drugi.

 

 


Pročitajte još:

Zavirite u prvu ekološku, biorazgradivu 3D kuću (VIDEO)

TOP 5 PROIZVODA ZA KUĆU: Efikasno čuvaju i vaš novac i prirodu


 

Centralno čvorište je „ostrvo za bio-varenje“ koje ima površinu za sečenje, gas i bio-rastvor. Bakterije u bio-rastvoru hrane se organskim otpadom, poput ostataka od povrća, kako bi proizvele gas metana koji napaja čvorište, rasvetu i zagreva vodu. Dehidrirani mulj iz digestora može se koristiti kao kompost. Povezana „ostava“ uključuje viseći povrtnjak i rashladnu jedinicu od terakote u stolu pružajući alternativu energetski intenzivnom hlađenju.

 

 

Ostali elementi mikrobiološkog doma uključuju svetlosnu košnicu koju pokreću bioluminiscentne bakterije i izlučevine iz uređaja za varenje metana. Postoji čak i uređaj koji se pokreće ručno za recikliranje plastike.

 

 

Modeli ovih koncepata prikazani su u galeriji Piet Hein Eek u Ajndhovenu za Nedelju dizajna u Holandiji, ali malo je verovatno da ćemo uskoro videti u radnjama elemente mikrobiološkog doma. Sa ovim konceptom Philips je samo želeo da iznese ideju, podstakne razgovor o eko domovima i inovacije u ovom polju. Mikrobiološki dom ipak služi kao lepa ilustracija jednog načina na koji naše domove možemo učiniti ekološki održivijima.

 

Kako Mikrobiološki dom funkcioniše pogledajte u video prilogu koji sledi.

 

 

Izvor: Trendland, Philips Design