PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najvažniji događaj u svetu dizajna: Salone del Mobile 2021 (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 8.9.2021

Jedan od najiščekivanijih međunarodnih događaja u svetu dizajna – Milanska nedelja dizajna (Salone del Mobile), održava se od 5. do 10. septembra. Nakon 18 meseci pauze, ovogodišnje 59. izdanje ističe ekološki značaj i mlade dizajnere.

 

Osnovan 1961. godine, ovaj međunarodni sajam pokrenut je kako bi se promovisala italijanska industrija nameštaja i aksesoara, da bi ubrzo postao jedan od najiščekivanijih međunarodnih događaja u svetu dizajna. Ovaj kako su ga još nazvali Supersalone događaj, se nakon 18 meseci pauze usled pandemije vraća u 2021. sa specijalnim izložbama koje je priredio arhitekta Stefano Boeri sa saradnicima.

 

Salone del Mobile je ove godine predstavljen kao tematski i scenografski prikaz na kojem kompanije mogu prikazati svoje najbolje radove u proteklih 18 meseci, sa izuzetnim akcentom na ekologiju. Posetiocima je ove godine omogućeno da se slobodno kreću i uživaju u velikoj biblioteci dizajna, ogromnoj arhivi nacionalnog i međunarodnog stvaralaštva, ali uz potrebne mere predostrožnosti postavljeni od strane organizatora.

 

Od 5. do 10. septembra, posetioce je zadivilo više od 1.900 projekata od izlagačkih brendova, dizajnera samoproizvođača i mladih diplomaca koji su diplomirali 2021. godine, rasporstranjeni u četiri paviljona na sajmu. Ove izložbe su dodatno oživljene sa različitim javnim nastupima i programima koji uključuju preko 40 poznatih govornika (arhitekte, inovatori, vizionari, preduzetnici, umetnici i političari).

 

 

Ekologija na prvom mestu

 

Glavna tema na kojoj se temelji Milanska nedelja dizajna je koncept održivosti i pitanje ponovne upotrebe i recikliranja. Ovaj pristup je ključan u smislu povratka ne samo na isti nivo ekonomskog razvoja kao pre nedavne krize, već i težeći boljem i odgovornijem razvoju. Kao deo strategije izgradnje ovom događaju, prioritet je dat unajmljivanju elemenata i ponovnoj upotrebi, kako bi se što više smanjio materijalni otpad.

 

 

Prostori koji su na raspolaganju kompanijama dizajnirani su tako da omogućavaju proizvodima da se divno istaknu, dok je upotreba potpornih struktura svedena na minimum. Veći deo komponenata instalacije koji su zamislili i kreirali Andrea Caputo i Stefano Boeri napravljeni su od 100% recikliranog drveta, koje će nakon završetka biti usmereni nazad u proizvodni ciklus radi cirkulacije i tako štedeći 553,500 kilograma CO2 koji se emituje u atmosferu.

 

Dakle, sve instalacije će se nakon izložbe reciklirati, a Salone Del Mobile se takođe udružio sa lokalnom inicijativom „Forestami“ kako bi stvorio šumu od 200 stabala širom sajmišta koja će kasnije biti posađena širom Milana.

 

 

Izložbe i događaji

 

Pod okriljem Salone del Mobile istovremeno se održava više međunarodnih tematskih izložbi:

 

1. The Makers show

 

Milanska nedelja dizajna 2021 uključuje novoosmišljenu izložbu pod nazivom „The Makers’ Show“. Ovaj projekat slavi zanatstvo i inovativnost kroz izlaganje nezavisnih brendova. Posvećen je dizajnerima samoproizvodnje iz celog sveta: ateljeima, studijima, laboratorijama i startup-ovi koji se bave dizajnom u vidu eksperimentisanja, novim proizvodnim tehnikama i istraživanjem različitih materijala u cilju proizvodnje sopstvenih komada.

 

 

 

2. The Lost Graduation Show: Nova prilika za nove dizajnere

 

Važna inicijativa za Salone del Mobile je „Lost Graduation Show“ koji vodi Anina Koivu, ponudila je  učenicima iz dizajnerskih škola širom sveta priliku da javnosti predstave svoje diplomske projekte.

 

Izložbu čini 170 projekata učenika koji su 2020. i 2021. godine diplomirali u 48 škola dizajna u 22 različite zemlje. Javni poziv je upućen u više od 300 škola dizajna na svim kontinentima, a rezultirajući prikaz, kaže Koivu, pružiće jedinstvenu priliku da se preispitaju šta su najhitnije teme dizajna i razmisle o tome u kom pravcu dizajn treba da se razvija.

 


Povezane vesti:

Šta donosi Salone del Mobile 2019.

10 mesta koje treba da posetite u Milanu ako volite dizajn


 

3. EuroCucina

 

Ovogodišnje izdanje EuroCucina pružilo je inovativan odgovor na ogromno interesovanje za ovaj domen, zajedno sa FTK - Technology for the Kitchen, organizatorom događaja specijalizovanim za ugradne kućne aparate i njihov tehonološkim razvojem.

 

Na izložbenom prostoru pojavilo se 48 izlagača koji su dali pregled najnovije tehnologije ugradbenih kućnih aparata, sa modelima, prototipima i konceptima.

 

 

 

4. Međunarodna izložba kupatila

 

Najnovija međunarodna izložba kupatila, predstavila je inovativne proizvode i ideje, pružajući potpuni pregled trenutnih trendova. Ove godine, izložba je istakla evoluciju dizajna kupatila od ranije strogo funkcionalnog prostora u trenutno namensko utočište za opuštanje i wellness.

 

 

 

5. Međunarodna izložba pribora i nameštaja

 

Inovativni dizajn, stil i trendovi su ključne reči za međunarodnu izložbu pribora i nameštaja. Skoro 200 izlagača dekorativnih i inovativnih sistema za opremanje doma plenili su prostorom. Preko 370.000 posetilaca imali su priliku da prisustvuju raznolikosti komada koji pomaže da se unese karakter i originalnost u domaće prostore.

 

Takođe, bili su izloženi i ekskluzivni komadi od modernog do klasičnog dizajna, kako bi domove učinili još ugodnijim i osigurali da odražavaju ličnosti onih koji u njima žive.

 

 

 

6. Workplace 3.0

 

Promene u poslovnom svetu se odvijaju izuzetnom brzinom, stoga je Workplace3.0 pokrenut 2015. godine kako bi se pružila nova rešenja neophodna za opremanje savremenog radnog prostora u kojem ljudski faktor i pametne tehnologije igraju glavnu ulogu.

 

Izdanje Workplace 3.0. doživljava svoj novi format izložbe i pravi je odraz društvene transformacije radnog prostora u fleksibilno, propusno i dinamično područje, zrelo za profesionalnu interakciju i angažovanje u drugim svakodnevnim aktivnostima.

 

 

7. Euroluce

 

Uz broj mnogih drugih izložbi na ovom događaju priređena je i Euroluce, sveobuhvatna izložba rasvete koja prikazuje unutrašnje, spoljašnje, stambene, komercijalne i dekorativne sisteme osvetljenja.  

 

 

 

Ovogodišnja Milanska nedelja dizajna je višedimenzionalna platforma koja povezuje sve prethodno navedene izložbe, pružajući 360o perspektivu o unutrašnjoj arhitekturi kao i o njenom razvoju, a definitivno je sa svojom inovativnošću zadivila i ispunila očekivanja svojih posetilaca.

 

A kako je bilo prvog dana u Milanskoj nedelji dizajna pogledajte u VIDEO prilogu koji sledi.

 

 

Fotografije: Salone del Mobile.Milano; Andrea Mariani, Saverio Lombardi Vallauri, Diego Ravier