PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Šta donosi Salone del Mobile 2019.

  • Objavljeno:
  • 9.4.2019

Jedan od najiščekivanijih međunarodnih događaja u svetu dizajna – Salone del Mobile, održava se u Milanu od 9. do 14. aprila. Ovogodišnje 58. izdanje proteći će u znaku renesansnog genija Leonarda da Vinčija.

 

Više od 300.000 posetilaca, uključujući dizajnere, arhitekte, novinare i ljubitelje dizajna iz 190 zemalja sveta, svake godine poseti Salone del Mobile, poznat i kao Sajam nameštaja u Milanu.

 

Sajam okuplja više od 2000 izlagača koji predstavljaju najnovije trendove u uređenju doma kroz širok spektar proizvoda koji obuhvataju ne samo indoor/outdoor nameštaj, već i kućnu dekoraciju, tkanine, najnovije rasvetne sisteme, kancelarijski nameštaj, kao i najsavremenija tehnička rešenja u sferi nameštaja.

 

Osnovan 1961. godine, ovaj međunarodni sajam pokrenut je kako bi se promovisala italijanska industrija nameštaja i aksesoara, da bi ubrzo postao jedan od najiščekivanijih međunarodnih događaja u svetu dizajna. Kao dokaz izuzetne popularnosti, u okviru Salone del Mobile pokrenuta su još dva velika sajma koji se održavaju svakog oktobra u Moskvi i u Šangaju novembra svake godine.

 

Izlagači iz celog sveta na Salone del Mobile predstavljaju svoje najbolje i najnovije proizvode za opremanje privatnih i hotelskih soba u modernom ili tradicionalnom stilu (ormare, krevete, pregradne elemente, klizna i druga vrata), kao i opremu za dečije sobe, nameštaj za dnevne sobe i trpezarije (tradicionalnie, moderne i modularne dnevne sobe, biblioteke; širok spektar stolova i stolica raznih namena i stilova), nameštaj za hodnike, baštenski nameštaj, namenski nameštaj (koktel barove, barska kolica, TV vitrine i komode)… i sve u širokoj ponudi materijala od stakla, kože, kamena, mermera, drveta, metala, plastike.

 

 

 

Izložbe i događaji

 

Pod od okriljem Salone del Mobile istovremeno se održava više međunarodnih tematskih izložbi koje pokrivaju ukupno 210.000 kvadratnih metara:

 

1. Međunarodna izložba aksesoara za opremanje

 

Osnovana 1989. godine zbog sve veće potražnje za dekorativnim predmetima, Međunarodna izložba aksesoara ove godine okuplja preko 200 izlagača koji će narednih dana prikazati raznovrstan izbor predmeta za opremanje enterijera (satovi, jastuci, koža i krzno za opremanje, tepisi, staze, tapiserije, predmeti od keramike, stakla, mermera, metala, porcelana, srebra, tekstila, voska, drveta, kućni tekstil od posteljine i čaršava do zavesa i kupatilskog tekstila…) koji su predstavljeni u tri kategorije: klasični, dizajnerski i xLuz. 

 

 

2. Euroluce


Međunarodna izložba rasvete za enterijere i eksterijere održava se svake druge godine od 1976. Ovogodišnje, 30. izdanje okupilo je 420 najboljih izlagača iz ove sfere koji ekskluzivno prikazuju svoja najnovija tehnološka i dizajnerska dostignuća i ideje. Izložba obuhvata podne, zidne, stone i ugradne lampe, lustere, reflektore, kancelarijsku rasvetu, lampe za ateljee i studije, diskoteke, bolnice, rasvetu za javna mesta, parkove, spomenike, pešačke zone, bazene… Izložba postavlja i nove trendove i rešenja koji se tiču ekološke održivosti i uštede energije.

 

 

 

3. Workplace3.0

 

Promene u poslovnom svetu se odvijaju izuzetnom brzinom, stoga je Workplace3.0 pokrenut 2015. godine kako bi se pružila nova rešenja neophodna za opremanje savremenog radnog prostora u kojem ljudski faktor i pametne tehnologije igraju glavnu ulogu. U inovativnom izložbenom prostoru, 53 kompanije predstavile su širok spektar proizvoda: od kancelarijskog nameštaja, mobilnih polica, pregradnih zidova, modularnog nameštaja, preko nameštaja za javne prostore – škole, sportske objekte, biblioteke, pozorišta, do sistema za zvučnu izolaciju i rasvetnih sistema.  

 

 

 

4. SaloneSatellite

 

Jedan od pratećih događaja je SaloneSatellite, internacionalna izložba koja je posvećena dizajnerima mlađim od 35 godina, u okviru koje se od 2010. godine dodeljuje nagrada SaloneSatellite Award najboljim idejama i projektima mladih dizajnera.

 

 

 

U čast Leonarda da Vinčija

 

Ovogodišnje izdanje sajma proteći će u znaku renesansnog italijanskog genija koji je u Milanu proveo 17 godina, od 1482. do 1499. Povodom obeležavanja 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, sajam je pripremio brojne izložbe i instalacije širom grada, posvećene delima koja je naslikao, dizajnirao ili projektovao tokom godina provedenih u Milanu, poput freske Tajna večera ili mostova na kanalima koji se i danas koriste.

 

 

 

Foto: Salone del Mobile.Milano / Andrea Mariani