PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

10 mesta koje treba da posetite u Milanu ako volite dizajn

  • Objavljeno:
  • 13.4.2019

Privredni, dizajnerski i medijski centar Italije – Milano, jedna je od najposećenijih turističkih destinacija u Evropi koja godišnje ugosti preko 6 miliona turista iz celog sveta.

 

Za ljubitelje dizajna, ovaj italijanski grad je naročito atraktivno mesto jer se ovde održavaju neki od najznačajnijih međunarodnih sajmova i izložbi posvećenih dizajnu nameštaja, rasvete, kućnih aksesoara… To su svakako Salone del Mobile i Fuorisalone koji zajedno definišu Milansku nedelju dizajna – za mnoge i najvažniji događaj na svetu u ovoj sferi, koji se upravo ovih dana odvijaju u glavnom gradu Lombardije.

 

U širokoj ponudi interesantnih mesta koje možete posetiti tokom sajamskih dana, ali i drugih perioda godine, nije lak zadatak odlučiti šta pre videti. Kako bi vam olakšali tu odluku, otkrivamo "bisere" Milana koji bi trebalo da se nađu na mapi svakog zaljubljenika u dizajn.  

 

Rossana Orlandi

 

Dizajnerska galerija Rossana Orlandi je jedna od obaveznih stanica tokom Nedelje dizajna. Nakon 20 godina rada u modnoj industriji, Orlandi je 2002. godine odlučila da svoju ljubav prema dizajnu pretoči u inovativnu galeriju, platformu za avangardni dizajn i lifestyle, koju možete pronaći u ulici Matteo Bandello, 14/16.

 

 

De Padova

 

Izuzetan izbor kvalitetnog nameštaja prikazan je u grandioznom izložbenom i prodajnom prostoru salona De Padova, koji se nalazi na adresi Santa Cecilia 7. Ovaj salon nameštaja sa dugom tradicijom osnovali su Fernando i Maddalena De Padova još tokom šezdesetih godina prošlog veka.

 

 

Casa Degli Atellani

 

Šarmantna renesansna vila Casa Degli Atellani danas je pretvorena u muzej i nalazi se nasuprot crkve Santa Maria delle Grazie, u kojoj je Leonardo da Vinči naslikao Tajnu večeru.

 

 

HighTeck

 

Jedno od "skrivenih blaga" Milana je eklektična prodavnica raznovrsnog kućnog dekora na trgu XXV Aprile 12, u kojoj se uvek može pronaći unikatan komad za svoj dom.

 

Foto: HighTeck

 

Via Pinturicchio, 11

 

Prava blaga često su skrivena od pogleda i nalaze se iza zidova i vrata, u dvorištima, prolazima ili ulazima u zgrada, poput ovog u ulici Pinturicchio, 11. Ulazni hodnik zgrade iz 1960. godine koju je projektovao arhitekta Pierluigi Requliani, krase lusteri O'Luce i Porfido Monumentale di Bienno kameni pod sa kružnim umetcima od Carrara mermera.

 

Foto: Delfino Sisto Legnani / Taschen

 

Mandarin Oriental

 

Nedaleko od čuvene milanske Skale, u ulici Andegari 9, nalazi se hotel koji na savršen način spaja italijanski šik i orijentalni luksuz. Odenut u crno-beli mozaik, bar hotela Mandarin Oriental postao je vrlo popularno mesto za aperitivo, ili jutarnje mesto susreta tokom Nedelje dizajna.  

 

 

Fondazione Prada

 

Sedam renoviranih fabričkih zgrada i tri novoizgrađena objekta u Largo Isarco 2, na južnom obodu Milana, čine novu instituciju fondacije Prada posvećenu modernoj umetnosti i kulturi.

 

Foto: Bas Princen

 

Corso Como, 10

 

Jedinstven prostor u Corso Como 10 objedinjuje knjižaru, galeriju, butik, bar, živopisno dvorište, čak i hotel sa tri sobe. Ovaj kulturni i komercijalnu hub otvorila je 1991. godine modna urednica Carla Sozzani.

 

 

Bosco Verticale

 

Vertikalna šuma ili na italijanskom Bosco Verticale je impresivan projekat koji potpisuje arhitekta Stefano Boeri: dve višespratne stambene zgrade prekriva hiljade biljaka, žbunova i drveća koji apsobuju ugljen dioksid i pružaju stanarima ulice Gaetano de Castillia svež i cist vazduh.

 

Foto: Boeri Studio

 

Porta Volta Fondazione Feltrinelli

 

Prva zgrada u Italiji koju je projektovala kompanija "Herzog & de Meuron" je središte Fondacije Giangiacomo Feltrinelli i zapravo je čini niz od tri uzane dugačke zgrade smeštene na obodu parka u Viale Pasubio, 5.

 

Foto: Molteni