PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Najkompleksnija na svetu: Fascinantna svetleća fasada za Dior

  • Objavljeno:
  • 31.10.2023

 
Najkompleksniju primenu čvrstih panela na svetu, inspirisanu  dizajnom nabora u slavnim kreacijama Diora, možemo sada videti u Kataru. Izuzetno elegantni talasasti paneli visoki 22 metra, specijalno su dizajnirani za unutrašnju fasadu prodavnice  brenda Dior i osvetljeni belim pozadinskim svetlom. 

 

 

Američki studio Aranda\Lasch kreirao je elegantnu unutrašnju fasadu za prodajni prostor modnog brenda Dior u Kataru, od visokih, talasastih, fantastično osvetljenih providnih panela.

 

 

Fascinantni talasasti paneli visoki 22 metra na fasadi Dior prodavnice u Kataru

 

 

Ova prodavnica visoke mode se nalazi u tržnom centru Place Vendôme u Lusailu, a fasada Dior Femme visoka je 22 metra i u okviru nje se nalaze glavni ulaz i izlozi. Talasasta forma omaž je stilu oblikovanja odevnih predmeta ovog poznatog modnog brenda.

 

 

"Inspirisani načinom na koji dizajneri brenda, počevši od gospodina Diora, koriste nabore da pretvore nešto mekano u nešto geometrijsko, težili smo da prenesemo mekoću, pokret i svetlosne osobine tkanine na arhitektonske materijale", rekli su iz  studija. "Kao nabori u Diorovoj haljini koji se njišu sa pokretom tela, fasada pokušava da uhvati trenutak prolaznosti arhitekturom iznenađujuće lakoće."

 

 

Fasada  se sastoji se od niza talasastih belih panela spojenih na providnu površinu sa pozadinskim osvetljenjem, oko kojih su mezanin i stubovi od kamena. Stiče se utisak polunavučenih prozirnih zavesa, koz koje se probijaju svetlosti i senke, ali se otvara  jasan pogled na izloge i ulaz sa prednje strane.

.


Pogledajte i:

Paris Fashion Week 2023: revolucionarna odeća koja na suncu menja boje (VIDEO)

Čuda medicine i tehnologije: spektakularni multimedijalni centar u Švajcarskoj sa nultom potrošnjom energije (VIDEO)


 

 

Elegantno belo LED svetlo pozadinski osvetljava ovu neverovatnu fasadu inspirisanu kreacijama Diora

 

Prilikom projektovanja, korišćeni su specijalni algoritmi kako bi se dizajnirale zakrivljenosti površina panela, vodeći računa o kontinualnoj difuziji I omekšavanju svetlosti.
Paneli su napravljeni od termoformiranog čvrstog materijala, različitih oblika i širine, kako bi se stvorila dinamična i promenjiva tekstura.Izvedeni su u saradnji sa proizvođačem Rosskopf + Partner, uspešno prevazivši fizička ograničenja materijala pri pravljenju krivina.

 

 

Isti materijal i staklo korišćeni su za kreiranje providnih osvetljenih površina na koje su postavljeni zakrivljeni paneli. Aranda\Lasch je sarađivao sa dizajnerkom osvetljenja Molly McKnight i proizvođačem osvetljenja Coolegde kako bi dizajnirali pozadinsko LED osvetljenje koje proizvodi čisto, belo svetlo, u skladu sa zahtevima Diora.
Delovi su izrađeni u Nemačkoj pre nego što su poslati u Katar gde su sastavljeni.
Kako tim navodi, ova instalacija je najveća i najkompleksnija primena čvrstih površina panela na svetu.

 

 

Dior Femme - Place Vendôme je nominovan u kategoriji dizajna arhitektonske rasvete o okviru Dezeen nagrada 2023.


Izvor: deezen.com
Fotografije: Gerry O'Leary

Tekst: Redakcija Kuće stil