PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Paris Fashion Week 2023: revolucionarna odeća koja na suncu menja boje (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 31.3.2023

Na Nedelji mode održanoj u Parizu, japanski brend Anrealage predstavio je svoju revolucionarnu kolekciju odeće koja menja boje na suncu. Revija je impresionirala publiku fantastičnim spojem modela inspirisanih formom 1950-ih i futurističkih, fotohromatskih materijala. 

 

Kolekcija Jesen/zima 2023 japanskog brenda Anrealage predstavljena je na Nedelji mode u Parizu. Na reviji održanoj u Théâtre de la Madeleine modeli su prošetali u neobičnim kreacijama, koje su pod dejstvom UV svetla menjale boju.

 

Kunihiko Morinaga, osnivač brenda Anrealage, poznat je kao ‘naučnik u modnoj industriji’, i svojim kreacijama između realnosti i fantazije neprestano impresionira modnu publiku. 

 

 

Na pisti su se prvo pojavili modeli u kreacijama inspririsanim stilom 1950-ih, od potpuno belih materijala. Oni su u parovima šetali pistom, u garderobi koja nije imala određenu prednju i zadnju stranu, pa je publika pretpostavila da se radi o predstavljanju čisto bele kolekcije.

 

Pri četvrtom izlasku, sa plafona su se, ispred modela, lagano spustile UV lampe. Snop svetlosti, koji se kretao niz njihova tela, na dotada beloj tkanini, otkrivao je raznobojne šare i dezene.

 

Futuristički fotohromatski materijali izloženi sunčevoj svetlosti neprestano menjaju boju

 

 

Ova fantastična transformacija postignuta je upotrebom fotohromatskih materijala, koji menjaju boju kada su izloženi sunčevoj svetlosti i blizini UV zraka.

 

 

 


Pogledajte još:

Oboren Ginisov rekord: Najveća skulptura na naduvavanje na modnoj reviji brenda Diesel u Milanu 

Boja godine 2023: Viva Magenta, nijansa za odvažne 


 

Odeća menja boje u toku dana i u zavisnosti od godišnjih doba

 

Kako se intenzitet prirodne sunčeve svetlosti stalno menja i boje se stalno menjaju, objašnjavaju predstavnici brenda. Čist beli izgled prelazi u raspon drugih tonova, zahvaljujući fotoosetljivim bojama, dizajniranim da evoluiraju kroz dane i godišnja doba, koegzistirajući sa prirodom i životnom sredinom.

 

 

Kolekcija je uključivala satenske haljine sa velikim heklanim kragnama, odeću od veštačkog krzna i kapute okrenutog prednjeg i zadnjeg dela.

 

Posle otprilike tri minuta, koliko fotohromatski materijali više nisu bile izloženi UV zracima, odevni predmeti su se vratili u prvobitnu boju.

 

 

Kolekcijom koja spaja klasične oblike inspirisane 50-im i futurističke materijale koji menjaju boju kada su izloženi prirodnoj sunčevoj svetlosti, Anrealage je proširio svoj portfolio eksperimentalnih fotohromatskih materijala, dodajući veštačko krzno, somot, čipku, pleteninu, žakard i saten.

 

 

 

Izvor: dezeen.com

Fotografije: Koji Hirano

Tekst: redakcija Kuće stil