PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zavirite u luksuzni bunker za sudnji dan

  • Objavljeno:
  • 21.9.2021

Predstavljamo vam montažne luksuzne bunkere nastali kao odgovor na rastuću svetsku potražnju. Ova skloništa stvorena su kao modularni autonomni bunkeri za katastrofalne događaje kako bi svojim stanovnicima omogućio opstanak i do godinu dana u zatvorenom prostoru.

 

Vernici u sudnji dan poznati su po svojim opreznim i često ambicioznim sobama za tu namenu. Iako su skladištenje zaliha hrane i osnovnih potrepština postali uobičajeni, posebno s obzirom na globalne mere zabrane koje su uvedene zbog tekuće pandemije, mnogi su želeli da odu i korak dalje. Stoga ideja o stvaranju zatvorenih bunkera za dugoročno stanovanje poslednjih godina beleži stalni porast. Kako je potražnja u porastu i sami stručnjaci u arhitekturi postali su ambiciozniji sa svojim projektima.

 

 

Jedan takav projekat predstavio je i ABIBOO studio koji je dizajnirao skloništa za hitne slučajeve po osnovu njihovog pređašnjeg projekta u ekstremnim okruženjima kao što je Nüwa, prvi grad na Marsu. Osnivač ABIBOO studija, španski arhitekta Alfredo Munjoz je svemirski arhitekta i član Tehničke komisije za svemirsku arhitekturu pri Američkom institutu za aeronautiku i astronautiku.

 

Sa svojim iskustvom, za dizajn ovih luksuznih bunkera Munjoz je odlučio da koristi tehnologiju u građevinarstvu za ekstremna okruženja i svemirsku arhitekturu. Kao rezultat u svom portfoliju ABIBOO studio nudi dve vrste bunkera: manji bunker i veći, luksuzniji koji može da primi dve višečlane porodice.

 

 


Povezane vesti:

Ekskluzivni KućaStil intervju: Alfredo Munjoz, arhitekta prvog grada na Marsu za 250.000 ljudi

Černobilj 33 godine posle nuklearne katastrofe: Video koji će vas zalediti (VIDEO)


 

Sklonište za manju porodicu

 

Nazvan DBKS2, mini bunker proizvodi se u Evropskoj uniji. U pitanju je montažno sklonište spreman za ugradnju sa najsavremenijom tehnologijom svemirske arhitekture. On može primiti do pet osoba i potpuno je izrađeno od nerđajućeg čelika, što ublažava posledice potencijalnih klimatskih, hemijskih, bioloških ili čak nuklearnih katastrofa.

 

 

Uprkos svojoj snažnoj i izdržljivoj konstrukciji, sklonište prenosi toplinu, udobnost i luksuz, zahvaljujući dizajnu enterijera i rasporedu prostora. Bunker zauzima približnu površinu od 28m2. Spavaći prostor sadrži 4 odvojena kreveta koji pružaju određenu fleksibilnost budući da ih korisnici mogu spojiti kako bi stvorili veliki bračni krevet. Ukoliko je potrebno, dodatna osoba može spavati i na sofi.

 

 

DBKS2 sklonište za sudnji dan takođe sadrži hladnjaču za hranu sa kapacitetom za zamrzavanje sušene i zapakovane hrane. Takđe sadrži i toalet, tuš i umivaonik koji su odvojeni kako bi pružili dodatnu fleksibilnost. Bunker takođe uključuje i hidroponski vrt, koji deluje kao staklenik. Ovaj sistem zahteva manje vode i prostora od tehnika zasnovanih na zemlji i izbegava pesticide, a omogućava da struktura radi kao kućna farma, čak i ako se ne koristi kao sklonište.

 

 

Dostupan za instalaciju širom sveta

 

Dimenzije DBKS2 omogućavaju transport bunkera unutar konvencionalnih kontejnera. Proizveden u Španiji, DBKS2 se može transportovati u svaku zemlju sveta. Instalaciju može izvršiti bilo koji lokalni izvođač koji ima pristupu dizalici ili bageru. Prosečno vreme za potpunu instalaciju DBKS2 skloništa ne bi trebalo da traje duže od tri dana, jer je to modularno rešenje i vrlo se lako instalira.

 

Bunker može biti 5 metara pod zemljom kako bi iskoristio prirodnu snagu zemlje kao dodatnu zaštitu. Osim toga, ovaj mali bunker se može postaviti i iznad zemlje i tako služiti i kao sklonište ili kao sekundarni dom za smeštaj privremenih gostiju.

 

 

Luksuzni bunker za višečlane porodice

 

Veće sklonište koje je ABIBOO kreirao može da primi do dve višečlane porodice i najviše deset osoba do godinu dana. Ono je planirano kao potpuno samodovoljan drugi dom koji se prostire na probližno 4512 m2.

 

 

Kao manji, tako i ovaj bunker sadrži hidroponski vrt. Ukupne je površine od 111 m2 i sadrži useve koji su osvetljeni 24 sata dnevno sa ljubičastim LED diodama, najefikasnijim načinom za uzgoj bez izlaganja suncu.

 

 

Električnu energiju sklonište generiše sa redundantnim sistemima, uključujući generator povezan sa rezervom goriva, geotermalni akumulator i kotla za sagorevanje balirane biomase. Sistem za grejanje i hlađenje vazduha rešava se takođe geotermalnom energijom.

 

 

Kada je voda u pitanju, ona se izvlači iz podzemlja i prolazi kroz sistem za filtriranje i ultraljubičasto svetlo koje ubija bakterije. Mreža ventilacionih kanala sa sistemom za filtriranje izvlače ugljen-dioksid, zamenjuju zastareli vazduh, a može da uklanja čak i čestice nuklearne prašine.

 

 

Približiti čoveka prirodi u zatvorenom prostoru

 

Najveći izazov dizajna bio je osigurati snažan odnos s prirodom za dobrobit stanovnika budući da je ovo jedan zatvoren prostor. Ideja je bila da pristupe infrastrukturnim problemima nakon rešavanja psiholoških. Stoga arhitekte su ubacile u ovaj luksuzni bunker teretanu i bazen, a ostale prostorije luksuzno opremljene, raspodelili su oko hidroponskog vrta ograđen staklom kako bi stanovnici imali direktan pogled na prirodu gde god da se nalaze.

 

 

Arhitekte bunkera: ABIBOO Studio