PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prvi grad na Marsu dizajniran za 250.000 stanovnika (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 19.5.2021

Ono što se smatralo naučnom fantastikom sada postaje realnost! Arhitektonski studio Abiboo je dizajnirao koncept samoodrživog grada na Marsu, koji bi se nalazio u padini ove planete. Pogledajte kako će izgledati Nüwa - prvi grad na Marsu.

 

Predstavljamo vam Nüwa, prvi samoodrživi, trajni grad na Marsu, planiran da se postavi u padinu Marsovskih litica. Lociran u predelu Tempe Mensa, koji obiluje pristupu vodi, ovaj nagibni teren pruža priliku da se kreira vertikalni grad ubačen u kamenja padine, zaštićen od radijacije i meteora, dok će bez problema imati pristup direktnom sunčevom svetlošću.

 

Abiboo, Nüwa city projekat


Pokrenut na bazi solarne energije, grad bi posedovao prostor za smeštaj od 250.000 ljudi i kultivisao bi sopstvenu hranu za stanovnike. Termin početka gradnje ovog projekta nije još definisan, ali je procenjen da počne 2054. godine. Završetak međutim neće biti pre kraja veka.

 


Pročitajte još:

Prvi hotel u svemiru biće otvoren 2027.


 

Po rečima arhitektonskog studija, Nüwa rešava sve ključne probleme života na Marsu, dok u isto vreme pruža atraktivnu okolinu koja je bogata arhitekturom i za čiju izgradnju će se koristiti samo lokalni materijali dostupni na planeti.

Ovaj samoodrživi grad bi mogao postati prestonica Marsa, a budući život u svemiru će zasigurno pružiti moćno emotivno iskustvo.