PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zašto Katar farba ulice u plavo? Najbolji razlog ikada! 

  • Objavljeno:
  • 23.8.2019

Jedna od najstarijih i najprometnijih ulica u prestonici Katara dobila je novo ruho u okviru eksperimentalnog projekta koji izvodi Uprava za javne radove ove zemlje u saradnji sa japanskom kompanijom.

 

Novi izgled ulice Abdulah bin Jasim koja se nalazi u blizini starog jezgra Dohe, Suk Vakifa, iznenadio je vozače i prolaznike. Ulica je ofarbana u intenzivno plavu boju koja definitivno privlači pažnju, a Gradska uprava namerava da prefarba i ostale ulice u centru.

 

Doha, Katar

 

Međutim, cilj ovog projekta nije ulepšavanje ulica, već borba sa velikim vrućinama u gradu koje dostižu najviše stupnjeve upravo iznad tamnih ulica. Usled nedostatka drveća u ulici Abdulah bin Jasim temperature dostižu i 50 stepeni Celzijusa.

 

"Temperatura tamnog asfalta je 20 stepeni viša od stvarne temperature, jer crna privlači i zrači toplotu", rekao je gradski inženjer Dohe Saad el Doseri.

 

 

Stoga je namera vlasti da ovim potezom smanji temperaturu iznad puteva za 15 do 20 stepeni, i na taj način zaštiti građane od ekstremnih temperatura i ujedno produži vek trajanja asfalta.

 

Podsećamo, KućaStil je još 2016. godine objavila reportažu o najbogatijoj zemlji na svetu koja je još uvek najčitanija reportaža na našem portalu. 

 

I koliko god već sada bila fascinantna, koliko god plenila svojom tradicijom, ostavljala bez daha svojim glamurom i modernim zgradama, i koliko god priče o raskoši, bogatsvu i svim egzotičnim običajima činile ovo podneblje tako posebnim, jedan osećaj nadvladaće sve ostale. Ovo je grad u zamahu, zemlja koja gleda pravo u budućnost. Prestonica čije vreme tek dolazi. I to nepogrešivo osećate na svakom koraku. Dobrodošli u Dohu, prestonicu države Katar!
Pročitajte kompletnu reportažu na sledećem linku: Katar: Emirat u zamahu.