PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Revolucija u stanovanju: Samoodrživost i wellness doživljaj

  • Objavljeno:
  • 19.1.2022

Inspirisane stalnom potragom za inovacijama i poštovanjem životne sredine, projekat rezidencijalnih zgrada u Meksiku, pomera granice dosadanjih objekata na koje smo navikli i u kojima živimo.

 

Predstavljamo vam projekat "Living The Noom" koji je dobitnik Golden Trezzini nagrade za najbolju rezidencijalnu i koji predlaže novi koncept stanovanja zasnovan na 3 glavna temelja: wellness doživljaj, samoodrživost i fleksibilan enterijer.

 

Potpisuje ga poznata arhitektonska firma Sanzpont [arquitectura] u saradnji sa Pedrajo + Pedrajo Arquitectos, koja je i ovaj put u potpunosti iznenadila inovativnošću u pogledu estetike i tehnologije.

 

 

Sa ovim projektom arhitekte su rezidencijalnu arhitekturu  predstavile kao funkcionalnu umetnost koja se mora prilagoditi lokaciji ali i bioklimatskim promenama. Njihova filozofija dizajna zasniva se na stalnoj potrazi za inovacijama, kreativnošću i poštovanjem životne sredine.

 

 

Na samom ulasku u rezidencijalni kompleks može se videti prvi stub na kojim počivaju zgrade - wellness centri koji su dizajnirani tako da pomognu stanarima da spreče zdravstvene probleme i neguju zdrav životni stil.

 

 

Stoga i zdravi domovi morali su biti dizajnirani u skladu sa nekoliko aspekata grupisanih u 10 glavnih koncepata: vazduh, voda, ishrana, svetlost, kretanje, toplotna udobnost, zvuk, materijali, um i zajednica.

 

Projekat postiže održivost integracijom bioklimatskih i održivih tehnika održavanja objekta kao što su sakupljanje kišnice, odvajanje otpadnih voda, biodigesteri,prečiščivači,  solarni paneli za proizvodnju električne energije i vegetacijski omotači koji stvaraju barijeru za zagađenje i smanjuje efekat staklene bašte. Ove tehnike daju projektu 85% uštede energije.

 

 

Koristeći se bioklimatskim dizajnom kreirani su optimalni uslovi stanovanja uz minimalnu potrošnju energije kroz potpuno prilagođavanje klimi i životnoj sredini. Arhitekte su inteligentno dizajnirale objete da budu samoregulišući, idealno auto-dovoljni, gde je potrošnja energije svedena na minimum, što rezultira nižim troškovima stanovanja.

 

 

 


Pročitajte još:
Zadivljujuća ostrvska građevina koja podstiče eko turizam


 

Digitalna simulacija je arhitektama omogućila da procene i izmere toplotni dobitak koji će svaki objekat ostvariti tokom celog dana.

 

Postavljanje termoizolacionog omotača sprečava zagrevanje  prostorija i sa druge strane, vegetacijska fasada će prirodno klimatizovati unutrašnji prostor.Za izgradnju bi se koristili isključivo obnovljivi resursi, čime bi se smanjio ukupni negativni  uticaj na životnu sredinu.

 

 

Unutar objekta, fleksibilan način života je postignut  projektovanjem stanova otvorenog plana koji se može konfigurisati prema potrebama stanara na više načina. Arhitekte su predvidele  višestruke dodatke nameštaja koji pored uštede prostora, pomažu da im se pruži raznovrsnost upotrebe tokom različitih dnevnih aktivnosti.

 

 

Primera radi, spavaća soba se može  pretvoriti u kućnu kancelariju tokom dana, otvorenu prostoriju za vežbanje joge ili jednostavno osloboditi kako bi se dobio veći prostor za trpezariju. S tim u vezi, arhitekte sa ovim projektom preispituju upotrebu prostora koji će se koristiti za više aktivnosti tokom dana i zadaju domaći zadatak dizajnerima enterijera da kreiraju multifunkcionalne prostore koji se mogu prilagoditi potrebama svake porodice.

 

 

 

Autori projekta: Sanzpont [arquitectura] i Pedrajo + Pedrajo Arquitectos