PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Proglašeni dobitnici nagrade Pritzker za 2021. godinu

  • Objavljeno:
  • 22.3.2021

Najznačajnije priznanje u arhitekturi, nagrada Pritzker, dodeljena je za 2021. godinu francuskim arhitektima Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal, osnivačima arhitektonskog studija Lacaton & Vassal.

 

Ovaj arhitektonski dvojac poznat je po adaptacijama i brojnim održivim stambenim objektima. U karijeri dugoj tri decenije, uvek su u prvi plan stavljali poboljšanje kvaliteta života čoveka i težili ka restorativnoj arhitekturi.

 

Francuski studio stvara projekte koji "odgovaraju na klimatske i ekološke vanredne situacije našeg doba, posebno u domenu urbanog stanovanja". Nagrađeni dvojac zalaže se za princip "nikad ne ruši", koristeći mogućnosti nadgradnje i transformacije.

 

Zgrada kulturnog centra, Lil, Francuska

 

Dobitnike nagrade koja se dodeljuje već 42 godine, proglasio je Tom Priztker, predsednik Fondacije Hyatt. "Ne samo da su definisali arhitektonski pristup koji obnavlja nasleđe modernizma, već su predložili prilagođenu definiciju same profesije arhitekture", ocenio je žiri.

 

Značajni projekti

 

Studio je izveo preko 30 projekata širom Evrope i zapadne Afrike, od privatnih kulturnih i akademskih institucija do javnih prostora, socijalnog stanovanja i urbanih intervencija.

 

Jedan on najznačajnijih projekata je obnova muzeja Palais de Tokyo (Pariz, Francuska 2012), pri kojoj je muzej proširen za 20.000 kvadratnih metara.

 

Obnova muzeja Palais de Tokio u Parizu Foto: Philippe Ruault

 

Značajna adaptacija je i dogradnja nekadašnjeg brodogradilišta i njegova prenamena radi stvaranja FRAC-ove galerije savremene umetnosti Nord-Pas de Calais u Denkerku, u severnoj Francuskoj.

 

FRAC, Denkerk u Francuskoj; Foto: Philippe Ruault

 

Važno je pomenuti i primenu staklenih tehnologija za zimske vrtove i balkone koji omogućavaju stanovnicima da prošire životni prostor, štede energiju i pristupaju prirodi tokom svih godišnjih doba.

Kuća Latapie (Floirac, Francuska, 1993) bila je njihova početna primena staklenih tehnologija za postavljanje zimske bašte koja je omogućavala veće prebivalište za skroman budžet.

 

Kuća Latapie, Floirac, Francuska, 1993. Foto: Philippe Ruault

 

Studio Lacaton & Vassal dobitnik je i nagrade Mies van der Rohe 2019. godine za projekat obnove 530 vremešnih stanova u Bordou (Francuska) u kojima su arhitekte na zgradu dodali balkone kao i zimsku baštu.

 

Transformacije tri stambene zgrade u Bordou

 

Žene laureati

 

Anne Lacaton je postala šesta žena koja je dobila nagradu Pritzker od njenog osnivanja 1979. godine, ali prva Francuskinja ovenčana ovim značajnim priznanjem.

 

Prošlogodišnje dobitnice Ivonne Farrell i Shellei McNamara (Grafton Architects) postale su četvrta i peta žena koja je dobila nagradu. Prethodne tri pobednice bile su Zaha Hadid, Kazuio Sejima (SAANA) i Carme Pigem (RCR Arquitectes).

 

Stambena zgrada, Trignac, Francuska Foto: Philippe Ruault