PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najvrednija svetska nagrada za arhitekturu po prvi put otišla dvema ženama

  • Objavljeno:
  • 5.3.2020

Arhitektice iz Irske Ivon Farel i Šeli Meknamara (Yvonne Farrell i Shelley McNamara) dobitnice su ovogodišnje nagrade Pritzker, najznačajnijeg priznanja u svetu arhitekture koje se dodeljuje već 41 godinu. Po prvi put su ovom vrednom nagradom ovenčane dve žene zajedno.

 

Ovogodišnje dobitnice Pritzker nagrade, vlasnice arhitektonske firme "Grafton Architects", četvrta i peta su žena u istoriji dodeljivanja ovog prestižnog priznanja, a ujedno i prvi dobitnici koji su iz Irske.

 

Pritzker nagrada se dodeljuje još od 1979. godine živim arhitektama za njihova izvanredna dostignuća, posvećenost i talenat. Nagradu koja se smatra najvećom počašću u arhitekturi, svake godine dodeljuje fondacija Hyatt. Nagradu je objavio Tom Pritzker, predsedavajući Hyatt fondacije.

 

Zgrada univerzitetskog kampusa UTEC Lima u Peruu

Foto: Iwan Baan

 

"Zbog integriteta u pristupu svojim projektima, kao i načinu na koji vode svoj studio, njihovoj veri u saradnju, velikodušnosti prema kolegama, neprestanoj posvećenosti izvrsnosti u arhitekturi, odgovornom odnosu prema okolini, sposobnosti da budu kosmopolite, istovremeno prihvatajući jedinstvenost svakog mesta u kojem rade – iz svih ovih razloga, ali i brojnih drugih, Ivon Farel i Šeli Meknamara dobitnice su nagrade Pritzker za arhitekturu 2020'', navodi se u obrazloženju žirija.

 

Žiri je opisao dobitnice kao "pionire u oblasti koja je bila i još jeste prevashodno muška profesija" i navodi ih kao svetle primere drugim ženama kako da prate njihov profesionalni put.

 

Firmu Grafton Architects" osnovale su u Dablinu 1978. godine. Tokom duge karijere izvele su brojne projekte širom sveta, a za neke od njih su nagrađene najprestižnijim nagradama: zgrada Univerziteta Luigi Bocconi u Milanu proglašena je za Najbolju zgradu na svetu za 2008. godinu, dok su zgradu univerzitetskog kampusa UTEC Lima u Peruu nagrađene međunarodnom nagradom RIBA.

 

Zgrada Univerziteta Luigi Bocconi u Milanu

Foto: Federico Brunetti

 

Farel i Meknamara nagrađene su krajem prošle godine i zlatnom nagradom za arhitekturu – RIBA Royal Gold Medal 2020, koju dodeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata.