PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Održivi dizajn i kulturološko nasleđe: Razigrana šarena zgrada univerziteta u Bogoti

  • Objavljeno:
  • 29.3.2024

Neobična zgrada sa oblim stubovima jarkih boja deo je projekta za univerzitet u Bogoti. Inspirisana tradicionalnim zanatskim tehnikama i vođena principima održivog dizajna, nova zgrada kampusa i javni trg ispred nje dizajnirani su da postanu omiljeno mesto studenata i nova gradska oaza.

 

Arhitektonski studio Heatherwick iz Velike Britanije predstavio je projekat svoje prve zgrade u Južnoj Americi, rađen za univerzitet u Bogoti, sa šarenim, talasastim stubovima koji su inspirisani tradicionalnim tehnikama tkanja autohtonog stanovništva.

 

Smeštena u Bogoti, pored glavne ulice, ova zgrada od sedam spratova biće deo Univerziteta Ean i u njoj će biti škola i radionice održivog dizajna.

 

 

 

Šareni obli stubovi na fasadi, koji plene pažnju, inspirisani su tradicionalnim zanatskim tehnikama autohtonog indijanskog stanovništva

 

Vizualizacije prikazuju fasadu koja se sastoji od zatalasanog niza oblih šarenih stubova celom visinom zgrade. Terase nalik baštama postavljene su naizmenično na stubove koji se uzdižu spajajući različite spratove zgrade. Šareni, geometrijski stubovi takođe su vidljivi i duž strana zgrade.

Svaki sprat zgrade imaće staklenu fasadu sa drvenim okvirom.

 

 

"Dizajn odaje počast lokalnim zanatskim tradicijama, kao što su korpe od werregue drveta, oblik tkanja jedinstven za autohtono stanovništvo Kolumbije, indijansku zajednicu Wounaan," izjavio je studio u saopštenju.

Werregue korpe karakteriše slična ovalna silueta i najčešće se prave od palmi i boje biljnim bojama.

 


Pogledajte i:

10 veličanstvenih zgrada sa balkonima poput skulptura

Porodična kuća ispod zemlje: Energetski efikasna oaza među divljim cvećem (PLAN)


 

Studio takođe navodi da radi na razvoju inovativnih materijala za fasade, kako bi se prilagodili visokim nivoima sunčeve svetlosti za  Bogotu, koja se nalazi na 2.640 metara nadmorske visine.

 

 

Projekat vođen principima održivog dizajna uključuje i javni prostor ispred zgrade, koji će postati nova gradska zelena oaza

 

 

"Zgrada će služiti kao novi centar za kampus," rekao je tim. "Dopunjavajući nasleđene strukture na lokaciji, pružiće novi javni prostor u gradu. Želimo da studenti budu ponosni na svoj kampus i pre nego što uđu u zgradu, dolazeći preko javnog trga koji prolaznicima nudi dobrodošlicu i zajedničku oazu usred urbanog okruženja"

Vizualizacije prikazuju trg sa kružnim sedenjem, koje se nadovezuje na formu fasade, kao i centralni svetlarnik povezan sa podzemnim nivoom.

 

Uređenje pejzaža će obuhvatiti vrste iz "kišnih šuma" - prirodnih parkova  koji okružuju Bogotu, drugi najbiodiverzniji grad na svetu.

 

Očekuje se da projekat počne sa izgradnjom 2025. godine.

 

 

Projekat: Heatherwick Studio

Slike: Nod

Izvor: dezeen.com

Tekst pripremila: Jelena Tasovac Ranković dia, Kuća stil