PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Luksuzni neborder niče u Čikagu

  • Objavljeno:
  • 31.3.2016

U toku godine očekuje se početak gradnje supervisokog nebodera u Čikagu koji će sadržati luksuzne apartmane i hotel sa pet zvezdica. Sa 348 metara visine "Vista" će postati treći po visini neboder u Čikagu i najviša zgrada na svetu koju je projektovala žena.

 


   Nova najviša zgrada na svetu

 

   Sa ukupno 230 spratova i 1152 metra visine, zgrada The Bride će nadvisiti trenutno najvišu              zgradu na svetu Burj Khalifu, ali i Kingdom Tower čija se izgradnja očekuje u naredne četiri              godine.


 

Toranj "Vista" dizajnirala je čikaška firma "Studio Gang" koju je ’97. godine osnovala renomirana arhitektica Jeanne Gang. Neboder će se sastojati se iz tri spojena tornja poređana po visini koja će se uzdizati 46, 70 i 95 spratova.

 

 

Reljefni izgled tornja inspirisan je prirodnim formacijama kristala koje podsećaju na piramidu bez vrha. Svojim talasastim oblikom i bojom između zelene i plave, fasada nebodera podsećaće na obližnje vodene površine reke Čikago i jezera Mičigen.

 

 

 

Stambeni deo kompleksa sadržaće više od 400 luksuznih apartmana. Cene stanova kretaće se od milion dolara za jednosoban stan do vrtoglavih 17,1 miliona za penthaus koji će se prostirati na dva sprata.

 

 

"Sa više od dvadeset penthausa, uključujući i dupleks vredan 15 miliona evra, Vista će biti zgrada sa najvećim broj penthausa s neometanim pogledom od 360 stepeni u celoj SAD", navodi se u programu projekta.

 

 

 

Kalifornijska firma "Hirsch Bedner Associates" (HBA) zadužena je za dizajniranje enterijera. Crpeći inspiraciju iz elegantne spoljašnjosti kule i prirodne lepote kristala, firma HBA odabrala je četiri palete boja za enterijer stanova koje su nazvane po dragom kamenju: topaz, ametist, fluorit i safir.

 

 

U okviru nebodera nalaziće se i luksuzan hotel "Wanda Vista " sa pet zvezdica. Hotel će rapolagati sa 190 soba, a sadržaće i zatvoren bazen, spa centar, restoran i plesnu dvoranu.

 

 

 

Projekat vredan 950 miliona dolara finansiraće firma "Magellan Development Group" iz Čikaga i kineska kompanija "Wanda Group", a završetak gradnje očekuje se 2020. godine.

 

 

Foto: studiogang.com / dezeen.com