PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kina gradi prve "vertikalne šume" u Aziji

  • Objavljeno:
  • 1.4.2017

U borbi protiv velikog zagađenja, Kina je otpočela gradnju prvih "vertikalnih šuma" u Aziji koje će proizvoditi 60 kilograma kiseonika na dan.

 

U okviru projekta pod nazivom "Nanjing Green Towers" biće izgrađene dve zelene kule od kojih će se viša uzdizati 200 metara. Preko 1000 stabala drveća i 2500 biljaka prekrivaće balkone kula, na sličan način na koji su ozelenjene zgrade "Bosco Verticale" u Milanu 2014. godine.

 


   Milanska "šuma na nebu" najbolja visoka zgrada na svetu za 2015.

 

   Stambeni neboderi Bosco Verticale, popularni po gustoj vegetaciji na terasama, tzv. baštama na    nebu, dobitnici su nagrade za "Najbolju visoku zgradu na svetu 2015".  

 


 

Zelenilo će prekrivati površinu od 6000 kvadratnih metara, a očekuje se da će apsorbovati 25 tona ugljen dioksida svake godine.

 

Na osam od 35 spatova više kule, nalaziće se poslovne prostorije, a zgrada će sadržati i muzej, školu "zelene arhitekture" i privatan klub na vrhu zgrade. U nižoj kuli će biti smešten luksuzan hotel sa 247 soba, a na njenom krovu nalaziće se bazen. Završetak izgradnje zelenih kula očekuje se 2018. godine.

 

 

Iza ovog projekta stoji isti arhitektonski tim koji je dizajnirao "vertikalne šume" u Milanu u Italiji i Lozani u Švajcarskoj. Pored ovih, milanski arhitekta Stefano Boeri zaslužan je za još nekoliko ekoloških projekata širom sveta.

 

 

Kina ima u planu da nastavi sa sličnim projektima, pa je Boeri zamoljen da kreira čitave gradove-šume koji bi mogli postati stvarnost u veoma bliskoj budućnosti.

 

 

Foto: Stefano Boeri Architetti