PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Milanska "šuma na nebu" najbolja visoka zgrada na svetu za 2015.

 • Objavljeno:
 • 9.8.2016

Stambeni neboderi "Bosco Verticale" (Vertikalna šuma), popularni po gustoj vegetaciji na terasama, tzv. baštama na nebu, proglašen je za "Najbolju visoku zgradu na svetu 2015" u izboru Saveta za visoke zgrade i urbana staništa (Council on Tall Buildings and Urban Habitat).

 

Naš portal objavio je još početkom 2014. godine tekst pod nazivom Milanska "šuma na nebu" – nova zvezda italijanske arhitekture, najavivši tako veliki uspeh "milanskih blizanaca", kako još zovu ove inovativne građevine.

 

 

Ove godine dve kule visoke 116 i 76 metara i zvanično su postale najinovativnije zgrade za svetu za 2015. godinu, a tu titulu zaslužile su pre svega zahvaljujući više od 800 stabala drveća i 14.000 biljaka koje su smeštene na čeličnim ojačanim balkonima.

 

Ideja italijanskog arhitekte Stefana Boerija, koji je projektovao ove zgrade, bila je da stvori projekat namenjen pošumljavanju i ozelenjavanju urbanih sredina bez širenja grada izvan postojećih granica, a osnovni cilj je da se spoji moderan način života u velikim gradovima s čovekovom potrebom da boravi u prirodi i čistijem okruženju.

 

 

"Izazov koji smo prihvatili je da dizajniramo prototip prave gradske šume. 'Vertikalna šuma' je domaćin više od 100 različitih vrsta drveća i biljaka, a ugostio je već i oko 20 različitih vrsta ptica", objašnjava Boeri najavljujući ovim projektom i novu eru u razvoju velikih gradova jer bi u njima upravo slične građevine trebalo da postanu uobičajena pojava. 

 

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Spektakularna kapela u Južnoj Africi

  U prelepoj prirodi Južne Afrike, britanski Steyn Studio kreirao je impresivnu versku građevinu, koja svojim skulpuralnim oblikom odslikava pejzaže koji je okružuju.

  Saznaj više

   

  photo, video

  Lebdeće saksije

  Švedska kompanija FLYTE će vas uveriti da saksije mogu biti najinteresantniji dekorativni element u vašem domu. Neobične saksije LYFE omogućuju da vaše omiljene biljke rastu u sred vazduha.

  Saznaj više

   

  photo

  Prvi drveni stadion na svetu

  Engleski niželigaš dobiće prvi ekološki stadion na svetu izgrađen u potpunosti od drveta, koji je projektovala kompanija Zaha Hadid Architects.

  Saznaj više

  photo

  Čudesan rastvor za sobne biljke

  Želite li da vaše sobne biljke cvetaju često i bogato? Poslušajte savete iskusnih cvećara. Ove korisne preporuke pomoći će vam da uzgojite pravu cvetnu baštu u svom domu.

  Saznaj više