PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 najlepših super visokih nebodera čiju izgradnju očekujemo

  • Objavljeno:
  • 13.4.2021

Neke od najpoznatijih arhitektonskih firmi na svetu, među kojima su BIG, Foster + Partners, Zaha Hadid Architects, širom sveta upravo grade zadivljujuće građevine čija će visina prelaziti 300 metara. 

 

Od 1930. godine kada je izgrađena prva zgrada koja je premašila visinu od 300 metara – Krajslerova zgrada u Njujorku, izgrađeno je ukupno 170 super visokih nebodera. Iz godine u godinu taj broj ubrzano raste, pa je samo tokom 2018. godine izgrađeno 18 super visokih zgrada, a naredne 2019. godine postavljen novi rekord sa čak 26 nebodera.

 


5 spektakularnih građevina koje očekujemo u 2021.

 

Otkrivamo vam listu zadivljujućih građevina čuvenih arhitektonskih firmi, među kojima se nalaze i futuristički park nad rekom Hadson i organska zgrada biblioteke u Kini, čiji se završetak izgradnje nestrpljivo iščekuje u toku ove godine.


 

Otkrivamo vam 5 najlepših super visokih zgrada koje će u narednih godina postati novi simboli država širom sveta.

 

1. Kula Torch / Sou Fujimoto Architects, Tokio, Japan

 

Ova impresivna kula biće visoka 390 metara, a kada bude izgrađena 2028. godine, postaće najviša zgrada u Japanu. Dizajn njenog gornjeg segmenta izradila je japanska arhitektonska firma "Sou Fujimoto Architects", a na projektu zgrade radila je firma "Mitsubishi Jisho Sekkei Inc".

 

 

2. Kula C / Zaha Hadid Architects, Šenžen, Kina

 

Navikli smo da ova arhitektonska firma projektuje neverovatne građevine fluidne futurističke forme koje oduzimaju dah. Iako firmu poslednjih godina predvodi arhitekta Patrik Schumacher, dizajn "Kule C" verno prati prepoznatljiv stil firme koju je osnovala Zaha Hadid.

 

Zgrada se sastoji iz dve kule kružnog oblika, povezane ozelenjenim stepenastim terasama i nebeskim mostovima. Viša kula dosegnuće visinu od gotovo 400 metara.

 

 

 

3. Spiral / BIG, Njujork, SAD

 

Tokom sledeće godine u Njujorku biće izgrađena 314 metara visoka kula koju je projektovala danska arhitektonska firma "Bjarke Ingels Group" (BIG). Nazvana "Spiral", kula će biti prepoznatljiva po stepenastim terasama prekrivenom biljkama, koje će se spiralno obavijati po staklenoj fasada – sve do vrha nebodera.

 

 

4. Zgrada Vista / Studio Gang, Čikago, SAD

 

Toranj "Vista" dizajnirala je čikaška firma "Studio Gang" koju je ’97. godine osnovala renomirana arhitektica Jeanne Gang. Neboder će se sastojati se iz tri spojena tornja poređana po visini koja će se uzdizati 46, 70 i 95 spratova. Sa 348 metara visine, zgrada "Vista" će postati treći po visini neboder u Čikagu i najviša zgrada na svetu koju je projektovala žena.

 

 

5. The Towers / Foster + Partners, Majami, SAD

 

Kule bliznakinje u Majamiju jedan su od tri super visoka projekta čuvenog arhitekte Normana Fostera koji se očekuju u narednim godinama. Zgrada će sadržati 660 stambenih jedinica i biće visoka 320 metara.