PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 spektakularnih građevina koje očekujemo u 2021.

  • Objavljeno:
  • 6.1.2021

Otkrivamo vam listu zadivljujućih građevina čuvenih arhitektonskih firmi, među kojima se nalaze i futuristički park nad rekom Hadson i organska zgrada biblioteke u Kini, čiji se završetak izgradnje nestrpljivo iščekuje u toku ove godine.

 

1. Park Little Island, Thomas Heatherwick, SAD

 

Jedan od najinteresantnijih projekata koji će biti završeni ove godine je neobičan park nad rekom Hadson u Njujorku. Projekat Little Island prvobitno je bio poznat kao Pier 55, a predviđa izgradnju 132 stuba u obliku pečurke koji će nositi park. Brežuljaste zelene površine sadržaće i prostor za održavanje društvenih događaja i platforme za posmatranje okoline.

 

 

2. Biblioteka Wormhole, Kina, MAD

 

Na ostrvu Hainan u Kini biće završena nesvakidašnja zgrada organske arhitekture. Zgradu koja je prigodno nazvana "Wormhole", odlikovaće nepravilna forma sa velikim kružnim otvorima, koja će asocirati na "crvotočinu koja prevazilaze prostor i vreme".

 

 

3. Ekstenzija muzeja umetnosti Ordrupgaard, Danska, Snøhetta

 

Skulpturalna podzemna građevina, čiji projekat potpisuje čuveni studio Snøhetta, jedan je od najintrigantnijih projekata na listi. Studio je kreirao pet podzemnih sala koje služe kao dodatan izložbeni prostor muzeja umetnosti i direktno se nastavljaju na novu zgradu koju je projektovala Zaha Hadid 2005. godine.

 

Zgrade podsećaju na masivne kutije, čiji je samo čelični krov vidljiv, stoga podsećaju na apstraktnu  skulpturu koja izvire iz bašte muzeja.

 

 

4. Sedište Bee'ah, UAE, Zaha Hadid Architects

 

Iako je završetak gradnje impresivnog sedišta kompanije "Bee'ah" najavljeno za prošlu godinu, konačan izgled zgrade videćemo tek u 2021.

 

Neobična sinusoidna građevina dizajnirana je tako da odražava formu pustinjskih dina kako bi što lakše izdržala ekstremne vremenske prilike koje vladaju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i da bi se skladno uklopila u pustinjsko okruženje.

 

 

5. Zgrada Valley, Holandija, MVRDV

 

Predstavljena još 2015. godine, neobična zgrada mešovite namene nazvana "Valley" konačno će biti završena tokom 2021. Zgrada renomirane kompanije MVRDV sastojaće se iz tri kule prekrivene zelenilom, sa atraktivnom terasastom fasadom koja će izvirati iz ravni pod svim uglovima.