PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

5 efektivnih načina kako da smanjite potrošnju energije u domaćinstvu i ne brinete o računima za struju

  • Objavljeno:
  • 28.9.2022

Energetska efikasnost dobra je za našu životnu sredinu, ali i budžet. Za razliku od štednje, ne podrazumeva odricanje, već manju potrošnju energije. Otkrivamo vam 5 efektivnih načina kako da sitnim promenama smanjite potrošnju električne energije u vašem domaćinstvu i ne brinete o poskupljenju i računima za struju.

 

Kontrolišite potrošnju električne energije

 

Kada dobijete račun za struju, da li znate šta zapravo plaćate? Možda trošite više energije nego što bi trebalo? Isključite iz utičnice sve aparate koje ne koristite, jer troše struju iako ne rade. Razliku u potrošnji ćete primetiti već nakon prvog obračuna.

 

Instalirajte aplikaciju za energetsku efikasnost na svom mobilnom telefonu i preko nje pratite potrošnju energije. Na tržištu postoji veliki izbor besplatnih aplikacija. Jedna od njih je i "Presence app" pomoću koje možete da kontrolišete rad uređaja u svom domu, da ih uključujete i isključujete bez obzira na to gde se nalazite (pod uslovom da već posedujete smart uređaje).

 

Umesto da ostavite klima uređaj da vam hladi dom dok radite, uključite ga tek kada s posla krenete kući. Takođe, možete i da automatski podesite vreme rada aparata i veći deo potrošnje prebacite u noćnu tarifu kada je struja jeftinija.

 

Promenite navike

 

Zamenite obične sijalice štedljivim ili LED rasvetom. Na prvi pogled ovo rešenje će vam se učiniti skupljim, ali na duže staze smanjićete potrošnju energije, a samim tim i račun. Sijalice pojedinačno nisu veliki potrošači, ali ukoliko su upaljene sve u isto vreme, onda troše mnogo struje. Štedljive sijalice traju čak 10 puta duže od običnih, pa ćete i na taj način uštedeti.

 

Redovno održavajte klima uređaj, menjajte filtere i čistite njegove unutrašnje i spoljašnje jedinice. Filtere možete očistiti i sami, tako što ćete ih oprati mlakom vodom na svakih 15-30 dana. Pored toga, bar jednom godišnje odradite kompletan servis. Jer, "ušteda" koju ostvarite neservisiranjem klime vrlo brzo će nestati kroz račun za električnu energiju ili, u krajnjem slučaju, kupovinom novog uređaja.

 

Koristite noćnu tarifu

 

Cena struje znatno je skuplja preko dana. Zato je neophodno da kad god je to moguće koristite noćnu tarifu - od ponoći do 8 ujutru. Istraživanja pokazuju da prosečna srpska porodica koristi mašinu za pranje veša svakog drugog dana, na šta mesečno troši od 45 do 90 kilovat-sati. Mašinu bi trebalo uključivati samo noću, nikada punu i samo na kraće programe.

 

Mnogi smatraju da je racionalnije da se bojler drži stalno uključen, što nije tačno. To se posebno odnosi na male bojlere u kuhinjama, koji su veliki potrošači. Razlika temperature vode u bojleru i okolini dovodi do većeg odvođenja toplote, što je čist gubitak utroška energije. Kod velikih bojlera termostat bi trebalo podestiti na 50 do 60 stepeni i svake druge godine očistiti kamenac.

 


Pogledajte i ove načine za uštedu struje:

Kako da poboljšate energetsku efikasnost kuće i stana i uštedite novac

Ćebe koje greje uz pomoć solarne energije


 

Kupujte samo energetski štedljive aparate

 

Prilikom kupovine novog kućnog uređaja glavni kriterijumi su uglavnom njegova cena i mogućnosti, dok se o potrošnji električne energije često vodi najmanje računa. Budite praktični i prilikom kupovine birajte samo aparate A+ ili A++ klase. Skuplji su, ali troše do 45 odsto manje energije.

 

Primera radi, frižideri klase A+ troše 30-42 odsto, a klase A++ manje od 30 odsto energije u odnosu na one s energetskom klasom D. Pored efikasnijih kompresora, frižideri nove generacije imaju i bolju izolaciju, što dodatno doprinosi energetskoj efikasnosti. Frižideri spadaju u najveće potrošače energije i ukoliko ne možete da prištite novi, podesite termostat između 3 i 5 stepeni Celzijusa. Takođe, nemojte da dozvolite da se u njemu stvaraju naslage leda.

 

Smanjite potrošnju vode

 

Ušteda vode nije samo pitanje manjeg računa, nego i ekologije i brige za našu planetu. Za početak proverite da li vam česme negde cure, promenite gumice i sve dobro zavrnite. Nećete verovati koliko se vode uštedi ovim jednostavnim potezom.

 

Zamenite kupanje u kadi tuširanjem. Za kupanje je potrebno 150-180 litara vode. Za njeno zagrevanje na 37 stepeni potrošićete šest kilovata po času. S druge strane, za tuširanje je potrebno 30-50 litara  tople vode, pa je i potrošena energija mnogo manja – 1,5 kilovat po času.

 

Kada perete zube, ne puštajte vodu da teče. Isto uradite i kada ručno perete sudove. Napunite sudoperu ili odgovarajuću posudu vodom i u njoj suđerom očistite posuđe, pa ga tek na kraju isperite.

 

 

Tekst: Redakcija Kuća Stil

Foto: Expertbeacon.com