PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Transparentni solarni paneli najavljuju energetsku revoluciju

  • Objavljeno:
  • 21.10.2015

Tim istraživača sa Univerziteta u Mičigenu stvorio je potpuno transparentan solarni panel – revolucionaran proizvod koji može imati brojne primene u arhitekturi, ali i u drugim poljima kao što su mobilna elektronika ili automobilska industrija. Prethodni napori da se kreiraju ovakvi paneli nisu bili dovoljno uspešni zbog nedovoljno prikupljene energije i lošeg kvaliteta materijala.

 


   Revolucionarni stakleni crep za solarno grejanje

 

   Solarno grejanje postaje sve popularnije i isplativije, a inovativni stakleni crep kompanije                  SolTech System mogao bi uskoro da pošalje u istoriju tradicionalni crep od betona ili gline.  

 


 

Tim iz Mičigena fokusirao se na element transparentnosti. Stvorili su transparentan luminescentan solarni koncentrator (TLSC) koji se može postaviti preko prozora ili bilo koje druge providne površine. Koncentrator može da prikupi solarnu energiju bez uticaja na transmisiju svetlosti.

 

 

Tehnologija koristi organske molekule koji upijaju svetlosne talase koji su nevidljivi ljudskom oku, kao što su infracrveno i ultraljubičasto svetlo. Prikupljeno svetlo se prenosi do ivica panela, gde se pretvara u električnu energiju uz pomoć fotonaponskih solarnih ćelija.

 

 

Revolucionarni produkt će najefikasniju primenu naći na fasadama zgrada, a naročito na kulama sa staklenom fasadom, pošto je površina zidova uglavnom veća od površine krova. Prikupljanje solarne energije će na taj način postati efikasnije i prefinjenije, bez uticaja na dizajn zgrade. Štaviše, ova tehnologija se lako može integrisati na stare zgrade.

 

 

Trenutno tim radi na povećanju proizvodnje energije koja za sada iznosi 1%. Cilj je da se postigne efikasnost preko 5%. Ako se poboljšanja postignu, primene će biti brojne.

 

Pogledajte i šta čini plan za zelenu budućnost Srbije.

 

Foto:  G.L. Kohuth / Yimu Zhao