PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prvi solarni put na svetu

  • Objavljeno:
  • 4.1.2017

Jedan kilometar puta u malom mestu Turuvr u Normandiji prekriven je specijalnim solarnim panelima, pa je tako Francuska postala prva zemlja na svetu koja je dobila solarni put.

 


   Engleska gradi puteve koji bežično napajaju električna vozila

 

  Engleska će postati prva zemlja na svetu koja će dobiti puteve koji omogućuju bežično napajanje   električnih vozila, pa će tako vozači svoje električne automobile moći da pune i dok voze.

 


 

Deonica je prekrivena sa 2880 panela koji su povezani sa lokalnom električnom mrežom, a proizvodiće dovoljno energije za napajanje uličnog osvetljenja u gradiću koji broji 3.400 stanovnika. Proizvodni kapaciteti zavisiće od vremenskih prilika, ali se očekuje da će ovaj solarni put na godišnjem nivou generisati 280 megavat-časova električne energije.

 

 

"Wattway", kako je nazvana ova fotovoltažna površina kojom je prekriven put, rezultat je petogodišnjeg istraživanja koje su vodile kompanija "Colas" i Francuski nacionalni institut za solarnu energiju. Solarni paneli zaštićeni su slojevima silikonske smole što čini solarne puteve otpornim na kretanje teških vozila i omogućuje bolje prijanjanje guma.

 

Projekat vredan pet miliona evra sponzorisala je vlada u okviru eksperimenta kojim bi se utvrdilo da li bi pretvaranje francuskih autoputeva u solarne puteve bilo održivo rešenje za generisanje energije.

 

 

Za sada se energija dobijena iz ovog puta pokazala kao skupo rešenje jer je procenjeno da košta 13 puta više od energije dobijene iz standardnih krovnih solarnih panela. Međutim, ministarka životne okoline Segolen Rojal tvrdi da će cena drastično opasti kako što više puteva bude prekriveno panelima.

 

 

Kao pozitivnu stranu ministarka navodi i to da će se koristiti velike površine postojeće putne infrastrukture, pa za proizvodnju energije neće biti potrebe da se grade novi objekti ili putevi.

 

 

Foto: Twitter