PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Stižu prvi plastični putevi

 • Objavljeno:
 • 29.7.2015

Holandija bi mogla da postane prva zemlja koja će za izgradnju puteva, umesto asfalta, koristiti recikliranu plastiku. Ukoliko odobre projekat, vlasti Roterdama će ubuduće izdvajati manje sredstava za održavanje putne infrastukture i znatno smanjiti zagađenje.

 

Građevinska kompanija "VolkerWessels"osmislila je "zelenu" alternativu asfaltu – puteve napravljene od reciklirane plastike koji su izdržljiviji od trenutnih imogu da podnesu velike temperaturne razlike – od minus 40 do plus 80 stepeni Celzijusovih. Brzo se postavljaju i traju tri puta duže od asfalta, piše britanski "Gardijan".

 

"U odnosu na sadašnju izgradnju puteva, plastika nudi brojne prednosti – od načina postavke do održavanja, kaže Rolf Mars, direktor podizvođačke firme "KWS Infra", koja takođe učestvuje u razvoju ovog projekta.

 

Plastični putevi su lakši, što doprinosi smanjenju opterećenja podloge, a mogu biti i šuplji iznutra radi jednostavnijeg i praktičnijeg postavljanja kablova, cevovoda i druge gradske infrastrukture. Njihova dodatna prednost ogleda se i u lakšem postavljanju grejača koji sprečavaju pojavu leda i zadržavanje snega na saobraćajnicama tokom zime.

 

Godišnje se zbog asfaltiranja puteva u atmosferu emituje 1,6 miliona tona ugljen-dioksida, što predstavlja dva odsto ukupne emisije koju stvarakopneni saobraćaj. Deonice recikliranih putevi bi se, kako navodi Mars, proizvodili u fabrikama, prevozile do gradilišta i slagale poput lego kockica, što bi značajno smanjilo vreme izgradnje, a samim tim i gužve na okolnim saobraćajnicama. Takođe, budući da su lakši od asfalta, njihov transport bi bio efikasniji.

 

Iako je ovaj projekat u fazi koncepta, kompanija "VolkerWessels" se nada da će prvi put postaviti najkasnije za tri godine. Vlasti Roterdama su već najavile podršku, otvorivši "uličnu laboratoriju" za testiranje inovativnih tehnoloških ideja.

"Za sada imamo ideju na papiru. U narednoj fazi ćemo izgraditi put i testirati ga koliko je bezbedan za vožnju u nepovoljnim uslovima. Istovremeno, tražimo partnere koji žele da učestvuju u ovom projektu, kao i proizvođače reciklirane plastike, stručnjake sa različitih univerziteta i iz naučnih institucija", objašnjava Mars.

 

Održive tehnologija, ekološka proizvodnja,reciklaža, eliminacija otpada i očuvanje životne sredine u fokusu su mnogih kompanija.Pogledajte kako funkioniše revolucionarna svetleća horizontalna signalizacija duž autoputa nadomak grada Osa, koju su osmislili holandski studio "Roosegaarde" i kompanija "Heijimans".

 

Foto: VolkerWessels 

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Beograd gradi novi most preko Save

  Stari savski most biće srušen ili premešten na drugu lokaciju, a na njegovom mestu će biti izgrađen novi i veći most koji će svojom lučnom konstrukcijom podsećati na stari i čuvati uspomenu na njega.

  Saznaj više

  photo

  Spektakularna kapela u Južnoj Africi

  U prelepoj prirodi Južne Afrike, britanski Steyn Studio kreirao je impresivnu versku građevinu, koja svojim skulpuralnim oblikom odslikava pejzaže koji je okružuju.

  Saznaj više

   

  photo

  Živopisna hobitska kuća

  Neumorni vlasnici gradili su magičan hobitski dom od materijala koji su pronalazili u okolini i ukrasili ga sopstvenim naporima, a kao rezultat je nastala prelepa prirodna kuća koja se savršeno utopila u svoje okruženje.

  Saznaj više

   

  photo

  Prvi drveni stadion na svetu

  Engleski niželigaš dobiće prvi ekološki stadion na svetu izgrađen u potpunosti od drveta, koji je projektovala kompanija Zaha Hadid Architects.

  Saznaj više