PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ovo su najveće prednosti pametnih kuća i zgrada

  • Objavljeno:
  • 2.4.2019

U prethodnih nekoliko decenija došlo je do velikih tehnoloških unapređenja koja su potpuno promenila naše živote. U ovom tekstu vam otkrivamo šta su u stvari pametne kuće i zgrade, kako funkcionišu i koje su njihove najveće prednosti.

 

Vreme u kojem živimo možemo slobodno označiti kao zlatno doba tehnološkog razvoja. U prethodnih nekoliko decenija došlo je do velikih tehnoloških unapređenja koja su potpuno promenila naše živote, od razvoja pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja, pa sve do pojave naprednih tehnologija kao što su Internet inteligentnih uređaja, video analitika ili veštačka inteligencija.

 

Danas postoji mnoštvo uređaja koji nose oznaku "smart", uz čiju pomoć možemo sebi olakšati život – tako imamo pametne telefone, televizore, zvučnike, pametne kamere... a poslednjih godina postale su aktuelne pametne kuće i pametne zgrade. 

 

Čini se kao da danas više nije dovoljno da nam naše kuće i stanovi pruže utočište, krov nad glavom i da nam u njima bude toplo i udobno. Zahvaljujući evoluciji tehnologije, savremeni životni i radni prostori ne pružaju nam isključivo zadovoljenje osnovnih potreba, već procesom automatizacije, uz pomoć pametnih uređaja i upotrebe raznih senzora, pametne kuće i zgrade mogu se kontrolisati preko aplikacije za mobilni telefon, i mnoge poslove čak mogu da obavljaju umesto nas.

 

Sve ovo obezbeđuje veću efikasnost u radu uređaja i aparata koje svakodnevno koristimo u našim kućama i stanovima, a samim tim i smanjenu potrošnju energije, kao i manje troškove života. Međutim, ekonomičnost nije jedina prednost pametnih kuća i inteligentnih zgrada. Pametne kuće i zgrade takođe koriste i napredne sisteme obezbeđenja, sigurnosne kamere i brave, razne senzore i alarme kako bi prostor koje obuhvataju učinile sigurnijim. Najzad, one naš život čine jednostavnijim i komfornijim.

 

 

Šta su u stvari pametne kuće i zgrade, kako funkcionišu i koje su njihove najveće prednosti, pročitajte u tekstu koji sledi.

 

Pametne kuće i njihova automatizacija

 

Termin "tehnologija pametne kuće" se odnosi na sve uređaje, aparate ili sisteme koji se povezuju u jednu zajedničku mrežu i koji mogu istovremeno da budu nezavisni i daljinski kontrolisani. Termostati u vašoj kući, osvetljenje, zvučnici, televizori, frižideri, šporeti, nadzorne kamere i sigurnosne brave, alarmi i mnogi drugi uređaji povezani su u zajednički sistem uz pomoć Internet of Things tehnologije tako da njihovim radom možete upravljati sa vašeg pametnog telefona ili drugog mobilnog uređaja koji ima instaliranu odgovarajuću aplikaciju i pristup internetu.

 

Sistem kućne automatizacije funkcioniše kroz koncept međusobnog umrežavanja uređaja, poznat pod nazivom Interent of things (IoT) ili Internet inteligentnih uređaja. Kućni uređaji koji imaju internet konekciju povezani su u centralnu mrežu putem Wi-Fi ili druge bežične internet konekcije. Svakom od uređaja dodeljena je jedinstvena IP adresa, koja će omogućiti daljinski pristup tim uređajima, nadgledanje i kontrolisanje objekata, kao i upravljanje uređajima na daljinu.

 

Glavne prednosti pametne kuće

 

Iako mnogi misle da su pametne kuće u stvari samo jedan od načina da se ide u korak sa najnovijim tehnologijama, ili pak predstavljaju mogućnost vlasnika da se pokaže i dokaže, suština je potpuno drugačija, jer razlozi za kućnu automatizaciju su pre svega praktični.  

 

Upravljanje svim kućnim uređajima sa jednog mesta

 

Povezanost svih uređaja koji se nalaze u vašem domu u jednu mrežu je veliki korak napred što se tiče procesa upravljanja kućom. U teoriji, sve što treba da uradite je da naučite kako da koristite jednu aplikaciju na vašem pametnom telefonu ili tabletu, preko koje ćete moći da kontrolišete pametne uređaje i aparate u vašem domu i da njima upravljate na daljinu. Tako će vam biti potpuno pojednostavljen pristup svim uređajima istovremeno i dobićete maksimalnu funkcionalnost vašeg doma.

 

Maksimalna bezbednost doma

 

Ugradnjom savremenih sigurnosnih sistema, bezbednost kuće se automatski podiže na viši nivo. Postoje brojne opcije – čak nekoliko desetina opcija koje se trenutno istražuju i razvijaju.

Na primer, sistemi za automatizaciju kuće mogu da povežu detektore pokreta, sigurnosne kamere, automatske brave na vratima i druge mere bezbednosti u vašem domu, tako da ih možete aktivirati sa vašeg mobilnog uređaja pre nego što odete na spavanje ili ako niste kod kuće.

 

Osim toga, imate mogućnost da izaberete opciju primanja bezbednosnih upozorenja sa različitih uređaj u zavisnosti od doba dana koje odaberete i možete nadgledati aktivnosti u realnom vremenu, bez obzira gde se nalazite – u kući ili bilo gde drugde van nje. Potrebno je samo da vaš mobilni uređaj ima pristup internetu.

 

Daljinsko upravljanje kućnim uređajima

 

Mogućnost kontrolisanja kućnih uređaja iz daleka mnogima i dalje zvuči potpuno neverovatna, ali je to danas realna opcija. Primeri su mnogobrojni.

 

Ako je izuzetno vruć dan, možete uključiti klima uređaj dovoljno ranije kako bi ste osvežili kuću pre nego što se vratite sa posla.

 

Ako vam se žuri da stignete da pripremite večeru pre nego što gosti dođu ali ste se zadržali u prodavnici zbog gužve ili ste sreli prijatelja sa kojim želite da kratko popričate, možete uključiti rernu da se zagreva dok ste vi na putu do kuće.

 

Možete proveriti da li ste ostavili upaljena svetla, ko je na vašim ulaznim vratima, ili da proverite da li ste isključili sve kućne uređaje dok ste na putu.

 

 

Poboljšana funkcionalnost uređaja

 

Pametne kuće takođe omogućavaju bolju funkcionalnost uređaja. Pametna rerna će vam pomoći prilikom pečenja mesa, tako da ne morate da se brinete da li je meso nedovoljno pečeno ili je prepečeno. Pametni frižider će sam podešavati nivo hlađenja u zavisnosti od količine namirnica u njemu. Pametni televizor će snimiti vašu omiljenu seriju koju niste u mogućnosti da pogledate u redovnom terminu zbog neplaniranih obaveza itd.

 

Ukratko, povezivanje uređaja i drugih sistema sa tehnologijom za automatizaciju poboljšaće celokupnu efikasnost, i ukupno gledano, vaš život u kući učiniće znatno lakšim i ugodnijim.

 

Povećana energetska efikasnost

 

U zavisnosti od toga kako koristite tehnologiju za pametnu kuću, moguće je da vaš životni prostor učinite energetski efikasnijim.

 

Na primer, možete imati preciznu kontrolu nad grejanjem i rashlađivanjem prostora uz pomoć pametnih termostata koje ćete programirati da upamte vaš raspored i željenu temperaturu u zavisnosti od doba dana. Istovremeno, pametni termostati imaju mogućnost i da vam predlažu optimalnu temperaturu za određeni deo dana.

 

Svetla mogu biti programirana tako da se uključe na večernji mod čim sunce zađe, ili da se pale i isključuju automatski kada ulazite ili izlazite iz sobe, čime će potrošnja energije za osvetljenje biti optimalna.

 

Šta su pametne (inteligentne) zgrade?

 

Kao i u slučaju pametnih kuća, i kod pametnih zgrada koristi se IoT tehnololgija kako bi se prikupile informacije o tome šta se događa između različitih sistema u zgradi, što će omogućiti optimizaciju performansi same zgrade. Pored toga, informacije se koriste da bi se automatizovali različiti procesi, od grejanja i ventilacije, do bezbednosti, čime se omogućava pametno upravljanje zgradama.

 

Režijski troškovi zgrade predstavljaju značajne troškove za svakog vlasnika ili korisnika stana u zgradi. Međutim, iako su svi ovi troškovi neizbežni, često su preveliki zbog neracionalnosti. Na primer, svetla uključena u prostorijama koje se ne koriste prave bespotrebne troškove, isto kao i zagrevanje prostorija u kojima nema ljudi.

 

Jedan od glavnih razloga izgradnje pametnih zgrada je izbegavanje ovakve vrste bespotrebne potrošnje energije i resursa, kako bi se smanjili troškovi i poboljšala energetska efikasnost čitavog objekta (zgrade).

 

 

Glavne prednosti pametnih zgrada

 

Upotreba senzora koji su ugrađeni u infrastrukturu pametnih zgrada i koji prikupljaju sve podatke vezane za funkcionisanje pametnih zgrada omogućava značajno poboljšanje u upravljanju zgradama i donosi brojne prednosti.

 

Prediktivno održavanje (održavanje u zavisnosti od stanja)

 

Senzori mogu meriti tehničke karakteristike zgrade i unapred predvideti i upozoriti na kvarove pametnih uređaja ili na potrebu dopune neophodnih zaliha tamo gde su one pri kraju.

 

Pravovremena zamena opreme

 

Automatizacija takođe omogućava efikasnije upravljanje životnim ciklusom uređaja. Kao rezultat ovog praćenja, dotrajala oprema se zamenjuje kada njeno održavanje postane preskupo ili kada oprema dođe do kraja svog radnog veka.

 

Ušteda energije

 

Podaci koje senzori šalju se analiziraju, što omogućava automatsko podešavanje potrebne količine toplote ili osvetljenja u zgradi, čime se izbegava bespotrebna potrošnja energije.

 

Optimizacija čišćenja zgrade

 

Senzori takođe mogu optimizovati operaciju čišćenja objekta. Podaci koji se dobijaju uz pomoć senzora omogućavaju upravniku objekta, kao i ljudima koji rade na održavanju zgrade da odrede koje su prostorije najčešće korišćene i  samim tim zahtevaju prioritetnije čišćenje.

 

Preuređivanje prostora radi bolje funkcionalnosti

 

Senzori pomažu i u identifikaciji preterano iskorišćenih (prenatrpanih) prostorija, kao i nedovoljno iskorišćenog prostora u zgradi. Zatim se šalju preporuke za preuređivanje i optimizaciju prostora.

 

Da zaključimo, automatizacija pametnih kuća i zgrada omogućava korisnicima (vlasnicima) da iskoristite funkcionalnost visoke tehnologije i dobiju luksuz i ekonomičnosti koji ranije nisu bili mogući. Međutim, tu nije kraj, jer kako se tehnologija i dalje bude razvijala, tako će se i mogućnosti za automatizaciju pametnih kuća i zgrada proširiti, što će vlasnicima još više olakšati i pojednostaviti život.