PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako pravilno postaviti uređaje za maksimalnu funkcionalnost i estetiku kuhinje?

  • Objavljeno:
  • 25.9.2023

Prilikom adaptacije kuhinje, ključno je pravilno postaviti uređaje kako bi prostor bio funkcionalan, ali i estetski privlačan. Ovo uključuje pravilan izbor i raspored mašine za sudove, frižidera, šporeta i drugih uređaja.

 

Često karakterisana kao srce doma, kuhinja je za mnoge jedna od najznačajnijih prostorija. Pored pripreme hrane, ovaj prostor postaje centralno mesto za okupljanje porodice, druženje sa prijateljima i svakodnevne aktivnosti.

 

 

Zbog toga, adaptacija tog dela životnog prostora postaje ključni projekat u svakom domaćinstvu. Odluka o renoviranju ili adaptaciji kuhinje često nosi sa sobom mnoštvo pitanja i dilema. Kako maksimalno iskoristiti prostor? Kako se odlučiti između estetike i funkcionalnosti? Kako izabrati prave uređaje i gde ih postaviti?

 

Od izbora podnih i zidnih obloga, preko kuhinjskog nameštaja, pa sve do izbora frižidera, mašine za sudove, šporeta i zamrzivača, te pločica za zid i pod, svaki detalj ima svoju ulogu u kreiranju kuhinje koja će odražavati vaš lični stil, ali istovremeno biti i vrhunski funkcionalna.

 

 

Neka od ključnih pitanja prilikom adaptacija kuhinje tiču se upravo odabira i postavljanja kuhinjskih uređaja. U današnje vreme, tržište nudi mnoštvo opcija, od različitih vrsta, brendova, veličina i funkcija, pa je odluka o tome koji uređaji će se naći u vašoj kuhinji od suštinskog značaja.

 

 

Odabir mašine za sudove

 

Možda nekome i dalje zvuči čudno, ali činjenica je da je u današnje vreme život nezamisliv bez mašine za sudove. I nije to više luksuz, kao što je bilo ranije.

 

Jednostavne za korišćenje, različitih dimenzija i za velikim brojem funkcija, nema sumnje da mašine za sudove i te kako olakšavaju život svakoj domaćici.

 

 

Naravno da je važno imati u vidu i to kako se postavljaju u odnosu na druge elemente, te ustanoviti gde je idealno mesto za te uređaje. Odnosno, važno je postaviti ih tako da ne naruše estetiku celokupnog prostora, a da u isto vreme budu lako dostupne i funkcionalne.

 

 

Gde se postavljaju mašine za sudove?

 

Sasvim logično, idealna pozicija za mašine za sudove jeste tik uz sudoperu. Naravno, ako to karakteristike samog prostora dozvoljavaju.

 

 

Zato je važno sa puno pažnje isplanirati prostor, kako bi mašine za sudove bile dobro postavljene i da bi domaćicama kasnije bilo jednostavnije da takve uređaje koriste.

 

Ukoliko, pak nije moguće da uz sudoperu stoji i mašina za sudove, onda bi trebalo odabrati poziciju koja je najbliža i najzgodnija za korišćenje.

 

 

Koji su frižideri najbolji?

 

Samim tim što na tržištu postoji mnoštvo opcija, te frižideri sa različitim funkcijama, to nije uopšte lako odabrati ovakav jedan uređaj.

 

Zato najpre treba razmotriti navike ukućana i njihove potrebe, pa tek onda proizvode koji su dostupni. Zahvaljujući tome mogu biti odabrani oni frižideri, koji će u najvećoj mogućoj meri ispuniti očekivanja korisnika i dobro se uklopiti u sam prostor.

 

Imajte na umu i gde treba da budu postavljeni frižideri i koliko ih često koristite, te koliko prostora imate na raspolaganju, pa će vam i izbor ovog, izuzetno značajnog uređaja, biti sigurno mnogo jednostavniji.

 

 

Gde se postavljaju frižideri?

 

S obzirom na to da su u pitanju uređaji, koji se koriste za čuvanje i hlađenje namirnica, to je i vrlo važno da frižideri u domaćinstvu budu pravilno postavljeni.

 

 

U načelu, frižider bi trebalo da bude postavljen na mestu gde je lako pristupačan svima, ali tako da ujedno bude dovoljno udaljen od izvora toplote, kao što je šporet. Dakle, najbitnije je da taj uređaj bude razdvojen od šporeta. Da li će to biti uz pomoć, recimo radnog dela ili mašine za sudove, nije toliko bitno. Mada, u principu je najbolja opcija da frižideri budu postavljeni prekoputa šporeta. Naravno, ako to kvadratura i karakteristike samog prostora dozvoljavaju.

 

Fotografije: Pexels