PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Engleska gradi puteve koji bežično napajaju električna vozila

  • Objavljeno:
  • 30.8.2015

U ne tako dalekoj budućnosti, bežično napajanje električnih vozila biće moguće na engleskim putevima. "Autoputevi Engleske", državna kompanija koja upravlja većim putevima, 18 meseci će obavljati probne testove bežične tehnologije za napajanje vozila. Krajnji cilj je inkorporacija ove tehnologije u autoputeve u Engleskoj, pa će vozači svoje električne automobile moći da pune dok voze.

 


   Stižu prvi plastični putevi

 

   Holandija bi mogla da postane prva zemlja koja će za izgradnju puteva, umesto asfalta, koristiti      recikliranu plastiku. Ukoliko odobre projekat, vlasti Roterdama će ubuduće izdvajati manje              sredstava za održavanje putne infrastukture i znatno smanjiti zagađenje.


 

Nakon što je kompanija "Autoputevi Engleske" objavila studiju izvodljivosti, odobreni su i probni testovi koji će se obavljati krajem godine. Električni automobili biće opremljeni bežičnim uređajima koji su dizajnirani da prime i skladište energiju koji će emitovati mašine instalirane ispod površine puta. Probni testovi odvijaće se na specijalno dizajniranim trakama.

 

 

Britanska vlada već je pružila snažnu podršku programu. "Potencijal da se napajaju vozila sa niskom emisijom gasova dok su u pokretu nudi uzbudljive mogućnosti", rekao je britanski ministar Endru Džons. Vlada je obećala 550 miliona funti u narednih pet godina, kako bi Britanija bila predvodnik u ovoj tehnologiji, što će uticati na povećanje broja poslova i jačanje sektora. "Vlada je spremna na takvu obavezu jer su ekonomska korist i dobrobit po okolinu veliki", dodao je Džons.

 

 

"Ispitivanja tehnologije bežične energije pomoći će da sa stvori održivija mreža puteva i otvore nove mogućnosti za poslove koji se bave transportom robe širom zemlje", kaže glavni inženjer "Autoputeva Engleske", Majk Vilson.

 

Pored projekta za bežično napajanje, "Autoputevi Engleske" imaju dugoročan infrastrukturni plan da stanice za priključno napajanje budu instalirane na svaka 24 kilometra duž autoputeva, pa bi autoputevi u Engleskoj uskoro mogli biti "najzelenji" na svetu.

 

 

Foto: Highways England / Delphi /  witricity.com