PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Budućnost super brzog prevoza je bliža nego što mislimo

  • Objavljeno:
  • 26.5.2018

Britanska arhitektonska kompanija Foster + Partners predstavila je svoju viziju kako će izgledati bliska budućnost super brzog teretnog prevoza koristeći hyperloop sistem. Ovaj jedinstven projekat, koji bi imao i značajan ekološki uticaj, za početnu stanicu bi imao Dubai.

 

Suština koncepta je kreiranje infrastrukturne mreže koja bi koristila hyperloop tehnologiju pomoću koje bi se teret prevozio brzinom od 1100 kilometara na čas kroz delimično vakumirane tunele.

 

 

Nazvan "DP World Cargospeed", ovaj koncept je osmislila britanska firma koju vodi Norman Foster, u saradnji sa kompanijama "DP World" koja kontroliše 78 značajnih svetskih luka i terminala i "Virgin Hyperloop One" – transportnom kompanijom, jednom od nekoliko u svetu koje se bave razvojem hyperloop tehnologije, čiji je većinski vlasnik prošle godine postao Ričard Brenson.

 

Iako je hyperloop tehnologija prvenstveno bila namenjena prevozu ljudi, ove kompanije veruju da prevozom tereta ipak mogla da dostigne svoj pun potencijal.

 

Brojne sumnje izrečene su povodom korišćenja hyperloop tehnologije za prevoz ljudi, od toga da bi brzina od preko 1000 kilometara na čas izazvala mučninu kod putnika, do brojnih pitanja u vezi sa dekompresijom tunela u kojima bi se kretali vozovi, međutim, ako bi se za hyperloop prevoz koristio samo teret, ovi problemi bi bili izbegnuti.

 

 

Fosterov koncept predviđa gradnju hyperloop infrastrukture u svakoj velikoj luci, koja bi zamenila postojeće želežničke i drumske veze efikasnijim i bržim načinom prevoza. Sistem bi bio autonoman i u potpunosti bi ga pokretala sunčeva energija, zahvaljujući solarnim panelima koji prekrivaju tunele.

 

Na globalnom nivou prevoz tereta proizvodi 10% emisija štetnih gasova koji uzrokuju klimatske promene, a hyperloop sistem koji bi pokretala solarna energija imao bi značajan uticaj na životnu sredinu, od kojeg bi svi imali koristi.

 

 

Foto: Foster + Partners