PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

10 najzanimljivijih ekoloških prevoznih sredstava koja ne zagađuju vazduh i olakšavaju život

  • Objavljeno:
  • 26.1.2023

Ekološki prihvatljiva, alternativna prevozna sredstva nastoje da smanje emisiju štetnih gasova iz automobila, aviona, čamaca ili motocikala i da podstaknu vožnju biciklom. Magazin Dezeen napravio je listu 10 najinteresantnijih ideja iz 2022. kako da se dekarbonizuje saobraćaj i promovišu vozila koja ne zagađuju vazduh.

 

Saobraćaj proizvodi oko petine globalne emisije ugljen-dioksida i najviše se oslanja na fosilna goriva od svih sektora, stoga je usmerenost na dizajn i proizvodnje održivih prevoznih sredstava više nego opravdana.

 

U prethodnoj godini, predstavljene su brojne ideje iz domena održivosti i smanjenja zagađenja u saobraćaju. Ekološki prihvatljiva, alternativna prevozna sredstva predstavljena na ovoj listi, u rasponu od dizajnerskog koncepta do proizvoda predviđenih za masovnu proizvodnju,  nastoje da smanje emisiju štetnih gasova iz automobila, aviona, čamaca ili motocikala i da podstaknu vožnju biciklom.

 

Pendler by Layer

 

Fotografija: Layer

 

Koncept električnog bicikla dizajnerskog studija Layer, predviđenog za vožnju u gradu, ima prepoznatljiv okvir u obliku slova U, skriveni motor i odvojive drvene dodatke.

Specifičnog retro dizajna, Pendler je namenjen da ponudi rešenja za izazove gradskog biciklizma, kao što su parkiranje, unošenje bicikla u javni prevoz i navigacija u saobraćaju.

 

 

Arrival - višenamensko poljoprivredno vozilo by Madhav Dua

 

Fotografija: Mahdav Dua

 

Indijski dizajner Madhav Dua došao je na ideju za multifunkcionalni, prilagodljiv električni traktor koji bi moderne alate učinio pristupačnijim indijskim farmerima, čineći poljoprivredu efikasnijom.

Njegovo održivo vozilo takođe sadrži solarne panele koji obezbeđuju mobilnu rezervu električne energije koja bi se mogla koristiti za napajanje domova farmera.

 

 

X Shore 1 by X Shore

 

Fotografija: X Shore

 

U nameri da električne čamce približi široj publici, švedska kompanija X Shore lansirala je ovaj model za koji tvrde da je po ceni konkurentan brodovima sa pogonom na fosilna goriva.

Da bi se smanjili troškovi, čamac dužine 6,5 metara je napravljen tako da bude lagan i efikasan, pa mu je potrebna samo jedna baterija za rad, što je takođe smanjilo i njegov ugljenični otisak.

 

 

Lightyear 0 by Lightyear

 

Fotografija: Lightyear

 

Lightyear 0 je predstavljen je kao prvi automobil na svetu na solarni pogon koji je spreman za proizvodnju, kada je lansiran prethodne godine. Ovo je električni automobil koji ima fotonaponske panele koji pokrivaju krov, haubu i prtljažnik i služe za punjenje baterije tokom vožnje.

Predstavnici holandskog startapa koji ga je dizajnirao, smatraju da će ovakvi automobili za 20 godina biti sasvim uobičajeni.

 


Pogledajte i ova moderna dostignuća:

Revolucionarna luksuzna jahta na solarni pogon sa potpisom Zaha Hadid Arhitekata 

Šta nam donosi budućnost: Dyson slušalice sa prečišćivačem zagađenog vazduha (VIDEO) 


 

Domus by Van Geest Design and Rob Doyle Design

 

Fotografija: Van Geest Design and Rob Doyle Design

 

Dok je X Shore istraživao kako da električne čamce učini pristupačnijim, studio za dizajn jahti Van Geest Design i Rob Doile Design radili su na konceptu za luksuzni trimaran koji je zaista nulte emisije.

40-metarski Domus bi se pokretao kombinacijom vodoničnih gorivnih ćelija, hidrogeneracije i solarne energije.

 

 

Cambio by the city of Milan

 

Fotografija: Mikita Yo

 

Ključni aspekt dekarbonizacije transporta je podsticanje ljudi da više putuju biciklom, pa mnogi gradovi smišljaju planove da postanu pristupačniji za kretanje biciklom.

Među njima je i Milano, koji se obavezao da će do 2035. godine izgraditi Cambio mrežu od 24 biciklističke saobraćajnice na osnovu podataka o dnevnom kretanju svojih stanovnika. One će biti ispraćene namenskim parking stanicama za bicikle, fizičkim i digitalnim displejima za pronalaženje puta i osvetljenjem.

 

 

ID Buzz by Volkswagen

 

Fotografija: Volkswagen

 

Među brojnim električnim vozilima lansiranim u 2022, jedan od najinteresantnijih je bio Volksvagenov ID Buzz.

Kombi je elektrifikovana nadogradnja poznatog kampera T1 Transporter nemačkog proizvođača automobila, koji je postao povezan sa hipi pokretom 1960-ih i 70-ih, i ima isti ravan prednji deo i slično lice u obliku slova V kao original.

 

 

SUS1 by Stilride

 

Fotografija: Stilride

 

Švedski startap Stilride je predstavio Sport Utiliti Scooter One (SUS1), električni skuter napravljen neobičnim procesom, nalik origamiju, koji smanjuje količinu upotrebljenog materijala, ograničavajući uticaj proizvodnje na životnu sredinu.

Dok se konvencionalni skuteri sastoje od cevastog okvira i plastičnog kućišta, šasija SUS1 je konstruisana uzimanjem jednog lista nerđajućeg čelika koji se seče i preklapa.

 

 

Motocikli protiv krivolova by Cake

 

Fotografija: Cake

 

Još jedan zanimljiv primer električnih motocikla koji smanjuju emisiju ugljenika su ovi namenjeni borbi protiv krivolova, švedskog brenda Cake.

Motocikli sa solarnim punjenjem kreirani su za rendžere u južnoafričkim predelima, omogućavajući im da tiho priđu ilegalnim lovokradicama bez buke motora, a istovremeno im nije više potrebna isporuka goriva kamionom ili helikopterom.

 

 

Mlazni motor na vodonik by Rolls-Royce and EasyJet

 

Fotografija: Rolls-Royce and EasyJet

 

Vazduhoplovstvo najviše doprinosi globalnim emisijama iz transporta, i dok još uvek postoje sumnje da li će ikada biti praktično da se avioni napajaju vodonikom, 2022. godine održan je prvi svetski test komercijalnog mlaznog motora koji se pokreće bez emitovanja ugljenika.

Britanska avio kompanija EasyJet i inženjerska kompanija Rolls-Royce koristile su vodonik iz obnovljivih izvora za pogon konvertovanog avionskog motora Rolls-Royce AE 2100.

Iako je ova tehnologija još uvek u povoju, ovaj test je označen kao uzbudljiva prekretnica.

 

Izvor: dezeen.com

Tekst: redakcija Kuće stil