PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Rolovana srnetina sa spanaćem i pečurkama

  • Objavljeno:
  • 31.3.2014

Rolovana srnetina u lisnatom testu ukusan je zalogaj, deluje vrlo dekorativno prilikom serviranja, a pogodna je i za kombinovanje sa vašim omiljenim sezonskim povrćem. Srnetina je zdrava i pikantna zamena za govedinu, naročito ako se priprema na “velingtonski” način, koji predlaže vešti kuvar Endi Mek Leiš (Andy McLeish).

 

Mek Leiš preporučuje korišćenje sika divljači za ovaj velingtonski recept, mada se mogu koristiti i razne druge vrste. Lepa dekoracija za ovo izuzetno jelo je obavezna.

 

 

Potrebni sastojci za četiri osobe:

 

500 g buta srnetine, očišćenog, sa uklonjenim žilama

8 velikih listova spanaća

400 g lisnatog testa

1 žumance

1 kašika mleka

1 kašika biljnog ulja

So

Biber

 

Potrebni sastojci za sos:

 

250 g šampinjona

vlašac, 4 iseckana struka

2 čena belog luka, iseckanog

100 ml poluslatkog vina (preporučuje se portugalska Madeira)

4 kašike slatke pavlake

Maslac

So

Biber

 

Sastojci za palačinke:

 

150 g brašna

2 jaja

140 ml mleka

Ulje

 

Način pripreme:

 

1. Počnite od pečenja srnetine. Zagrejte ulje u velikom tiganju, začinite srnetinu biberom i solju i stavite u tiganj. Okrećite svakih 1-2 minuta kako bi se peklo sa obe strane, dok ne porumeni i malo potamni u centru, a potom uklonite sa tiganja i ohladite.

 

2. Za umak, otopite maslac u istom tiganju i lagano dinstajte dok ne porumeni. Sklonite tiganj sa vatre i stavite u stranu.

  1. Dodajte vlašac i iseckan beli luk u tiganj. Pržite dok ne omekša i dodajte pečurke,  a zatim kuvajte brzo dok tečnost ne ispari. Dodajte vino i kuvajte dok se količina ne smanji na polovinu.
  2.  
  3. 3. Dodajte slatku pavlaku i nastavite da kuvate dok smesa ne postane gusta i počne da tamni. Začinite solju i biberom i ostavite sa strane.
  4.  
  5. 4. Za palačinke umutite zajedno brašno, jaja i mleko da se napravi glatko testo.
  6.  
  7. 5. Zagrejte tiganj i dodajte nekoliko kapi ulja. Kada se ulje zagreje, sipajte tanak sloj smese i pecite palačinke sa obe strane.
  8.  
  9. 6. Brzo blanširajte spanać u ključaloj vodi, a zatim ohladite u hladnoj vodi i na kraju osušite lišće.
  10.  
  11. 7. Položite list folije i postavite 3 palačinke, preklapajući ih tako da one pokriju papir, pa u jednom sloju postavite listove spanaća preko njih.
  12.  
  13. 8. Zatim postavite umak (sos) od gljiva preko spanaća kao drugi sloj i postavite divljač na vrh. Urolajte palačinke, spanać i miks pečuraka oko srnetine, a koristite foliju da ga obmotate čvrsto. Ostavite da se ohladi u frižideru, najbolje tokom noći.
  14.  
  15. 9. Razvijte lisnato testo u tanak sloj oko 3 milimetra, a ako je previše urolano, urolajte ga na tanje.
  16.  
  17. 10. Sklonite srnetinu sa folije i stavite na testo. Premažite ivice testa jajetom i urolajte, a potom ponovo premažite kako bi se ivice lepo zalepile i ostavite sa strane dok pripremate povrće.
  18.  
  19. 11. Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pecite srnetinu u rerni 20-25 minuta, sve dok testo ne porumeni. Smestite tanak metalni ražanj u centar divljači, koji bi trebalo da se blago zagreje, što znači da je unutrašnja temperatura 49-52 stepena Celzijusa.
  20.  
  21. 12. Izvadite jelo iz rerne, ostavite najmanje 10 minuta na toplom mestu. Isecite na kriške, dekorišite i poslužite.