PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prolećno čišćenje uz kus-kus sa sremušem

  • Objavljeno:
  • 15.3.2014

Sremuš je karakterističan po tome što neverovatnom brzinom čisti organizam, pogotovu posle zimske ishrane koja je kod većine masnija i jača. Sadrži eterična ulja, mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti. Utiče na smanjenje krvnog pritiska i holesterola, čisti krv, jetru, creva i želudac, jača pamćenje, ima antibakterijska svojstva pa olakšava iskašljavanje, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti od infarkta.

 

Najveća korist je ukoliko se jede svež, bez termičke obrade, kao i većina drugih namirnica. Zbog toga ga koristite u salate, a u supe i jela se dodaje na kraju kuvanja. Takođe možete praviti i pite sa dodatkom sremuša koji će osnažiti ukus, koji podseća na beli luk. Za razliku od belog luka koji ostavlja trag i sledećeg dana, sremuš se brzo apsorbuje i nema trajan miris, pa ga mogu konzumirati i oni koji idu na posao.

 

Nada Ličina predstavlja čitaocima KUĆE STIL jednostavan recept za kus-kus sa sremušem za čiju pripremu ne treba posebno kulinarsko umeće, a vreme potrebno za pripremu je minimalno.

 

Potrebni sastojci za 2 osobe:

 

300 g šampinjona

100 g sojinih ljuspica

20 cm praziluka

Šolja od 2 dl kus kusa

Tamari sos

Kurkuma

Chilli paprika

Maslinovo ulje

Svež peršun

Svež sremuš

Celerova so (ili neka druga po izboru: morska, himalajska)

Biber

 

Način pripreme:

 

1. Iseckati praziluk i staviti u šerpu na umerenu temperaturu, dodati oljušene i iseckane šampinjone i sojine ljuspice.

 

2. Naliti sa malo vode, a količina treba samo da natopi ljuspice, mada će i pečurke pustiti vodu, pa budite oprezni da ne preterate.

 

3. Ostaviti da se krčka oko 7 minuta. Za to vreme kus kus prelijte vrelom vodom. Količina vode za prelivanje se određuje tako što se u činijicu ubaci kus kus, a voda treba da pređe površinu za oko prst debljine. Posle 10-tak minuta kus kus će pokupiti svu vodu i spreman je da ga ubacite u pečurke.

 

4. Kada dodate kus kus začinite sa tamari sosom – ne više od jedne kafene kašičice, zatim malo soli, ali vodite računa da ne presolite jer je tamari već slan.  Dodajte i ostale začine, a količinu odredite prema sopstvenom ukusu.

 

5. Kada ste dodali začine isključite ringlu pa dodajte maslinovo ulje, svež seckan peršun i seckan sremuš, poklopite i ostavite par minuta da se ukusi objedine.

 

Častite svoj organizam jednim prolećnim detox ručkom. Prijatno!

 

Tekst: Nada Ličina, Udruženje “Na putu zdravlja”

 

Nada Ličina organizuje radionicu “Prolećno čišćenje” koja je zakazana za 23. mart u 12 časova u Mikser hausu u okviru Mikser Design Food marketa. Pripremaće se jela za detoksikaciju organizma, a osnovna namirnica će biti upravo sremuš. Zainteresovani za radionicu više informacija mogu dobiti putem e-mail adrese naputuzdravlja@gmail.com ili telefona 063 770 40 43.