PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Pikantna pašteta od pačetine

  • Objavljeno:
  • 9.1.2015

Otkrivamo vam recept za ukusno predjelo koje uz malo pažnje možete da servirate tako da izgleda kao pravo umetničko delo. Ako ste gurman i esteta, dopašće vam se novi recept britanskog kuvara Džoša Egltona (Josh Eggleton).

 

Za pripremu ovog predjela biće vam potrebno sat i po vremena, plus vreme potrebno da odstoji, ali i pored toga neće vam biti tako teško da ga pripremite. Uz ovo jelo možete da dodate salatu sa grožem i brokolijem kako biste užitak učinili potpunim.

 

Potrebni sastojci (za 6 osoba):

 

1 kg pačije džigerice

475 ml mleka

100 ml vode

1 čen belog luka

2 mlad aluka

2 lovorova lista

6 grančica majčine dušice

1 grančica svežeg ruzmarina

150 ml vina Porto

150 ml brendija

150 ml vina Madeira

300 g maslaca

2 parčeta dimljenih pačijih prsa

So

Beli biber

Maslinovo ulje

 

Za serviranje:

 

6 parčića hleba, tostiranog

6 kašika ajvara

 

 

Način pripreme:

 

1. Dva dana pre služenja, potopite pačiju džigericu u mleko i vodu sa većim prstohvatom soli. Ovim postupkom ćete smanjiti gorčinu mesa.

 

2. Dan pre služenja, neophodno je pripremiti i ostale sastojke. Iseckajte mladi, a smrvite beli luk, pa ih stavite u široku šerpu sa svežim ruzmarinom, majčinom dušicom, lovorovim listom, brendijem, vinima. Zagrejte na niskoj temperature lagano sve dok se ne ukuva do oko 100 ml zapremine nadeva, a zatim sve lepo procedite.

 

3. Lagano otopite puter u maloj posudi.

 

4. Ocedite pačiju džigericu, prosušite i odstranite višak vode. Potom polovinu džigerice, polovinu nadeva i polovinu rastopljenog putera ubacite u blender.

 

5. Masu izblendirajte sve dok ne postane veoma glatka, a zatim ponovo procedite. Postupak ponovite i sa drugom polovinom.

 

6. Zatim dobro posolite i pobiberite, a neophodno je da jelo bude malo slanije jer se služi na sobnoj temperaturi.

 

7. Zagrejte rernu na 100° C.

 

8. U duguljaste modle koje su blago nauljene sipajte smesu, pa pecite 50 minuta.

 

9. Nakon 50 minuta, jelo izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi i stavite da prenoći u frižideru.

 

10. Da biste poslužili, smesu izvadite iz modli, isecite na komade širine 1cm i poređajte ih na tanjir.

 

11. Dimljena prsa isecite pod uglom i stavite ih preko iseckanih komada. Služite sa toplim tostom i ajvarom.

 

 

Pašteta od pačeće džigerice u prelivu od vina i brendija, začinjena majčinom dušicom i ruzmarinom, obradovaće i najzahtevnija nepca, a ako sve ove začine uvek želite da imate pri ruci, pročitajte  naše uputstvo kako da sami gajite ruzmarin i majčinu dušicu u svom domu i kako sve možete koristiti začinsko bilje prilikom kuvanja.

 

Foto: greatbritishchefs.com