PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Mlečni leopard hleb

  • Objavljeno:
  • 26.1.2016

Otkrivamo vam recept za verovarno najinteresantniji i najukusniji hleb koji ste ikada probali. Može se jesti sam, kao kolač uz mleko ili kafu, a sladokusci će ga rado premazati kremom.

 


   Krigla kolač

 

   Svaki kolač punjen je filom od Bejlisa i umotan u belu čokoladu za modeliranje kako bi ličio na        kriglu piva, a ujedno i premazan slatkom pavlakom, tako da će ovaj specijalitet pružiti uživanje za    sva čula.


 

Potrebni sastojci (za hleb dimenzija 20 x 10 cm):

 

25g gustina  

250ml mleka

50g maslaca

70g šećera

1 kašičica vanile (ili ekstrakta vanile)

1/2 kašičice soli

1/2 kvasca (3.5 g)

375g brašna

 

Za tamnije braon testo:

 

15g kakaoa + 1 kašika mleka

 

Za svetlije braon testo:

 

5g kakaoa + 1 kašičica mleka

 

 

Način pripreme:

 

1. Izmešajte u šerpi mleko, vanilu, so i gustin. Zagrevajte na srednjoj temperaturi dok ne počne da se zgušnjava.

 

2. Odmah sklonite sa vatre, dodajte maslac i mešajte dok se ne sjedini. Prespite u drugu posudu i ostavite pola sata da se ohladi.

 

3. Nakon 30 minuta, dodajte brašno, šećer i kvasac. Mesite rukama dok testo ne bude mekano i elastično.

 

4. Podelite testo na dva dela. Jedan deo prekrijte krpom, a drugi ponovo podelite na dva dela. U jedan deo dodajte 15 g kakaoa pomešano sa kašikom mleka i mesite dok ne dobijete homogenu boju. U drugi deo dodajte 5 g kakaoa koji se pomešali sa kašičicom mleka i ponovo mesite.

 

5. Dobili ste tri testa različitih boja – belo, tamno braon i svetlo braon. Prekrijte ih krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 12 sati ili duže da naraste.

 

 

6. Svako testo podelite na dva dela. Jedan deo dalje delite na četiri dela, a drugi na tri. Tako ćete dobiti sedam delova od svakog testa ili 21 deo ukupno.

 

 

7.  Napravite valjak dužine 20 cm od komada tamno braon testa i istanjite ga. Napravite valjak iste dužine od svetlo braon testa i blago ga pritisnite kako bi primio nepravilan oblik. Obmotajte tamno braon testo oko svetlog. Nema potrebe da ga obavijete celog.

 

 

8. Istanjite komad belog testa da bude nešto duži i dovoljno širok da prekrije braon valjak. Uvijte ga oko braon testa i ponovite korake dok ne iskoristite svo testo.

 

 

9. Istanjite svaki valjak dok ne dostigne dužinu 40 cm. Presecite svaki na pola i poređajte u posudu za pečenje. Prekrijte krpom i ostavite 1-2 sata.

 

 

10. Zagrejte rernu na 170ºC. Premažite hleb mlekom. Pecite oko 40 minuta.

Prijatno!

 

 

 

 

Foto: cocoebaunilha.com / nasilemaklover.blogspot