PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Istraživanje dokazalo: Muzikom možete začiniti hranu

  • Objavljeno:
  • 20.6.2015

Recepti se danas ne mogu zamisliti bez soli i bibera, ali da li ste znali da i muzikom možete "začiniti" jelo? Istraživanje vodećeg stručnjaka u oblasti eksperimentalne psihologije, profesora Čarlsa Spensa sa Univerziteta u Oksfordu, pokazalo je da muzički ambijent i te kako utiče na način na koji osećamo ukus hrane. Uz pomoć Sony Multi-Room Audio sistema, svako može da proveri ovaj eksperiment kod kuće, jer ćete uz ovu tehnologiju pronaći pravu muzičku podlogu za svaku đakoniju.

 


   Kako vrsta vina određuje izbor čaše

 

   Svaka vrsta vina zahteva određen oblik čaše u kojoj pokazuje svoje najbolje osobine, a poznata    somelijerka iz Njujorka Mini Di otkriva kako da odaberete odgovarajuću času za svaku vrstu            vina. 


 

Profesor Spens je ispitivao pretpostavku dodavanja "soničnih začina" u skladu sa zemljom porekla namirnica, što je pokazalo se da su ispitanicima više prijali francuski specijaliteti uz zvuke tradicionalne harmonike, dok su Pučinijeva remek-dela poboljšala ukus paste. "Prstohvat" opere, flamenka ili čak tehno muzike su možda upravo onaj tajni sastojak koji tražite.

 

"Mi zapravo jedemo svim čulima, a mozak je taj koji priprema usta za senzaciju ukusa. Na gastronomski doživljaj dosta utiče i okruženje, uključujući i muziku koja može da očisti nepca i deluje na aromu hrane. Male promene ambijenta mogu istinski da transformišu iskustvo ručavanja", objašnjava profesor Spens.

 

Spensovo istraživanje donosi mnoštvo interesantnih rezultata, na primer, zvuk određenog instrumenta može da pojača ukus nekih namirnica, pa je primećeno da se klavir odlično slaže sa kajsijom, malinom ili kupinom, dok klasična muzika čini gutljaje vina i drugih pića luksuznijim. Omiljene pesme utiču na to nam hrana više prija, dok njihov ritam određuje koliko dugo će ukusi ostati u ustima. Na percepciju ukusa utiče i sam zvuk konzumiranja hrane, na primer, hrskanje čipsa nam šalje signal o njegovoj svežini.

 

Kada poželite da se poigrate različitim kombinacijama nota i aroma, kompanija Sony predlaže Multi-Room audio tehnologiju koja omogućava potpuno uživanje u muzici kod kuće. Povezivanjem kompatibilnih uređaja veoma jednostavno možete upriličiti atmosferu za svaku priliku, bilo da je u pitanju večera sa prijateljima ili odmaranje nakon napornog dana.

 

Ako želite da se "naoružate" i drugim zanimljivim kulinarskim saznajima, obavezno pročitajte 20 kuhinjskih trikova koje morate znati.  

 

 

Foto: Sony