PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

20 kuhinjskih trikova koje morate znati

  • Objavljeno:
  • 27.2.2015

Ove kuhinjske tajne i trikove nećete pronaći ni u jednom kuvaru. A otkriće vam kako da spasete zagorelo jelo, produžiti svežinu voću i povrću, očistite zagoreli tiganj, čak i kako da žilavo meso učinite ukusnim. I još mnogo, mnogo toga...

 

1. Sprečite razvoj bakterija na mlečnim proizvodima

 

Kako bi vam pavlaka ili sir trajali duže, okrenite posudu u kojoj se nalaze naopačke. Tako ćete stvoriti vakuum koji sprečava razvoj bakterija zbog kojih se hrana kvari.

 

2. Produžite svežinu povrća

 

Obložite policu frižidera papirnim ubrusom kako bi upio višak vlage koja ubrzava truljenje povrća.

 

3. Proverite da li su jaja sveža

 

Ako niste sigurni da li je jaje sveže, vidite kako se ponaša u čaši vode. Sveža jaja potonu, a pokvarena plutaju.

 

 

4. Kako da vam se ne stvrdne smeđi šećer

 

Držite smeđi šećer u frižideru i sprečićete da se stvrdne. Ali, ako se već stvrdnuo, možete ga omekšati tako što ćete ga staviti u čvrsto zatvorenu kesu sa kriškom svežeg hleba ili jabukom.

 

5. Ne dozvolite da vam se stvrdne so

 

Stavite nekoliko zrna pirinča u slanik. Pirinač apsorbuje vlagu koja može dovesti do toga da se so zgrudva.

 

6. Kako da se sir ne osuši

 

Sprečite da se osuše isečene strane tvrdog sira tako što ćete ih premazati maslacem ili margarinom. To najbolje funkcionife sa tvrdim sirevima premazanim voskom.

 

 

7. Kako da maslac ostane svež

 

Ako je maslac na popustu, slobodno kupite više, jer ga možete držati u vašem zamrzivaču i do pola godine. Samo ga stavite u vakuumiranu posudu da ne upije mirise druge smrznute hrane.

 

8. Kako da šampanjac bude ponovo penušav

 

Ne bacajte šampanjac ako balončici ispare. U njega ubacite zrno, dva suvog grožđa i zbog prirodnih šećera vino može ponovo biti penušavo.

 

9. Pretvorite puding u mus

 

Pripremite puding iz kesice sa slatkom pavlakom umesto sa vodom ili mlekom i napravićete mus bogatog ukusa.

 

 

10. Vratite bistrinu medu

 

Verovali ili ne, med je jedina namirnica koja se ne kvari, pa ga nemojte bacati ako se kristališe ili postane mutan. Zagrejte ga u toploj vodi na srednjoj temperaturi dok ne postane bistar i "problem" je rešen.

 

11. Kako da spasete presoljenu supu

 

Dodajte vašem presoljenom jelu par isečenih sirovih krompira ili jabuka, kako bi apsorbovali so.  Prokuvajte desetak minuta, a zatim ih izvadite iz jela. Ako to nije pomoglo, dodajte jelu šećer ili malo jabukovog sirćeta. Poslednja opcija je da jelo pokušate da razblažite vodom ili neslanom supom.

 

12. Kako da spremite žilavo meso

 

Jeftinije komade mesa marinirajte u makar jednoj od sledećih namirnica: pivo, sirće ili sokovi od paradajza, limuna, papaje ili ananasa. Ove tečnosti sadrže enzime ili kiseline koje će sprečiti da meso bude žilavo. A ako to ne uspe, nežno zarežite površinu mesa nožem za picu.

 

 

13. Rešite se viška masti u supi

 

Ne očajavajte ako je vaša supa premasna! Ako imate vremena, stavite posudu sa supom u frižider na pola sata, a zatim skinite stvrdnutu masnoću sa površine i podgrejte supu. Ako žurite, stavite nekoliko kockica leda u supu i uklonite ih čim vidite da se masnoća zalepila za njih. Možete probati i da stavite veliki list zelene salate da apsorbuje višak masnoće. Izvadite list kada postane mekan.

 

14. Ublažite ukus zagorelog mleka

 

Ako vam je zagorelo mleko, dodajte prstohvat soli i zagoreli ukus i miris mleka će biti ublažen.

 

15. Ubrzajte sazrevanje voća

 

Kako bi zeleno voće sazrelo preko noći, stavite ga u papirnu kesu sa jednom jabukom jer one ispuštaju gas etilen koji ubrzava proces sazrevanja drugog voća.

 

16. Spasite zagoreli sos

 

Ako vam zagori sos i nemate više vremena ili ostataka masnoće od pečenja, umešajte kašičicu maslaca od kikirikija u svaku šoljicu sosa. To bi trebalo da eliminiše zagoreli ukus.

 

 

17. Otarasite se neprijatnih mirisa plastičnih posuda

 

Pošto je plastika porozna, posude često zadrže mirise i nakon pranja. Rešenje je da ih napunite nagužvanim novinama kako bi upile mirise. Pre sledećeg korišćenja ih ponovo operite.

 

18. Kako da spasete zagoreli tiganj

 

Da bi očistili izgoreli tiganj, pospite dno sodom bikarbonom, dodajte 4 – 5 kašičica soli i dovoljno vode da to prekrije i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan tiganj očistite gumenom špatulom.

 

19. Očistite nerđajući čelik

 

Alkohol može da ukloni fleke na nerđajućem čeliku. Naspite malo alkohola na vatu i očistite problematična područja.

 

20. Kako da ispolirate bakar

 

Za poliranje bakra koristite kečap. Samo pospite malo kečapa i izglancajte čistom krpom.

 

 

A da biste posle ovih trikova naučili i kako da svoju kuhinju dovedete u savršen red, pročitajte 5 saveta za praktičnu kuhinju i velike trikove za male kuhinje.

 

Foto: housebeautiful.com / realsimple.com