PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

7 trendova u ishrani koji su obeležili 2021. godinu

  • Objavljeno:
  • 7.10.2021

Od mešanja stilova kuvanja do zdravih sastojaka, sa sigurnošću tvrdimo da će mnoge stavke sa ove liste postati stalni deo vašeg načina ishrane čak i posle 2021 godine. Koji trend ćete prvo probati? Pogledajte listu i inspirišite se.

 

Nakon stresne 2020. godine, mnogi ljudi su se više nego ikad okrenuli ishrani kao sredstvu za komfor, blagostanje i zajednicu. Stoga trendovi u kuvanju 2021. godine ukazuju na opšti cilj boljeg zdravlja naših tela, planete ali i novčanika.

 

1. Obroci iz ostave

 

Karantinsko kuvanje i sastavljanje kraj s krajem 2020. godine je nateralo ljude da se podsete sastojaka i namirnica koje su već imali pri ruci. Uz sjajne recepte koji su doživeli svoju popularnost tokom epidemije i osrednje opskrbljene police sa namirnicama, ljudi su naučili kako da sastojke iz svojih ostava, konzerviranu i suvu hranu pretvore u zasitna, ukusna jela, što je definisalo prvi trend u 2021. godini.

 

 

2. Kuvanje za mentalno zdravlje

 

Hrana i hranljivi sastojci igraju izuzetno važnu ulogu u održavanju celokupnog mentalnog i kognitivnog zdravlja. Nakon duge i naporne 2020. godine, mentalno zdravlje nikada nije bilo važnije.

 

Ne može se poreći da kada vaše telo pothranjujete to može ostaviti trajne efekte. Upravo zbog toga prehrana za um i telo je u fokusu kao rastući trend ove godine. Postoji toliko divnih sastojaka i superhrane koji mogu poboljšati vaše raspoloženje, ublažiti anksioznost, boriti se protiv depresije i poboljšati vaše mentalno zdravlje.

 

 


Povezane vesti:

Hrana od koje ćete biti pametniji


 

3. Fleksitarna dijeta

 

Nisu svi spremni ili voljni da pređu na potpunu biljnu ishranu, zbog čega je trend „fleksitarnog“ jedenja takođe u porastu. Koncept fleksitarizma je jednostavan: meso postaje hrana s vremena na vreme ili samo vikendom, a ne deo vašeg redovnog obroka. Čak i neznatno smanjenje potrošnje mesa pokazalo se da je sveukupno bolje za našu okolinu i opšte zdravlje, čineći ovo jednim od najvećih trendova u kulinarstvu za 2021.

 

4. Alternative ugljenim hidratima

 

Keto je u velikoj meri vratio ishranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. Sa raznovrsnim sastojcima koji zamenjuju recepte na bazi pirinča i brašna i dalje se možete prepustiti svojim omiljenim poslasticama.

 

 


Povezane vesti:

Palačinke koje ne goje


 

5. Hrana sa manje otpada

 

Uz sve veću zabrinutost zbog klimatskih promena, svesniji smo nego ikad donošenja ekološki svesnih odluka o kupovini proizvoda. Ovo je, naravno, ušlo na scenu hrane, čineći niski ili nulti otpad jednim od nadolazećih trendova u 2021 godini.

 

Kupovina hrane sa manje otpada znači drastično smanjivanja nepotrebnog pakovanja (posebno plastično) i prepraviti ostatke hrane koji su prethodno mogli da završe u kanti (poput stabljika brokolija, vrhova šargarepe i kore krompira). Postoji mnogo načina na koje možete smanjiti kuhinjski otpad, a svaki korak u ovom smeru odličan je način za pokretanje ovog ključnog prehrambenog trenda.

 

 


Povezane vesti:

Neverovatna kuhinja koja pokreće samu sebe zahvaljujući ostacima hrane (VIDEO)

Kuvar koji osvaja svet: Tri neodoljiva recepta od hrane koju inače bacate


 

6. Kulinarstvo koje spaja ukuse iz različitih zemalja

 

Postoji toliko pristupa tradicionalnim načinom kuvanja iz celog sveta, da nije ni čudo što je ovaj fuzijski način kuvanja postao vodeći trend u 2021. godini. Nazvana još međukulturna ili fuzijska kuhinja nije novi koncept, ali vreme za kreativnost i inovacije u hrani je definitivno stiglo. Poigrajte se sa fuzijom ukusa sastojaka poput meksičko-korejskog, kinesko-peruanskog i još mnogo toga, jer su mogućnosti ogromne i uzbudljive.

 

7. Domaći hleb

 

Još jedan trend rođenja u karantinskom kuvanju, 2020. godina je bila godina u kojoj smo svi naučili kako da pečemo domaći hleb. Sada kada se situacija pomalo smiruje, mnogi ljudi shvataju koliko zdrav, ukusan i nekomplikovan sveže pečeni domaći hleb može biti. Od ljutog testa, preko obilne raži do klasičnog belog, domaći hleb definitivno ostaje kao stalni trend u kuvarstvu i u toku 2021 godine.