PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Rekonstrukcija za uzor: Prelepa prizemna kuća sa unutrašnjom baštom

  • Objavljeno:
  • 9.11.2023

Prilikom rekonstrukcije stare porodične kuće iz šezdesetih godina glavni aduti su bili primena bele boje,svetlost i mnoštvo prirodnog zelenila. Nova moderna prizemna kuća dobila je i raskošnu unutrašnju baštu sa drvetom u sredini.

 

Firma iz Kalifornije "Ryan Leidner Architecture" koristila je belu boju i mnoštvo prirodnog zelenila kako bi osvežila privatnu kuću nedaleko od San Franciska građenu šezdesetih godina prošlog veka, čak obezbedivši drveću da nesmetano raste usred unutrašnje bašte.

 

 

Ovu kuću dvostrukog zabata u Sanivejlu, gradu u Kaliforniji, projektovao je dizajnerski duo A. Kvinsi Džons i Frederik Emons za posleratnog graditelja stambenih naselja Džozefa Ajhlera. Kuća predstavlja jedno od preko 10.000 tada savremenih zdanja koje je Ajhler kreirao nakon Drugog svetskog rata.

 

 

Od svog postanka, ova rezidencija od 204 kvadratna metra nekoliko puta je renovirana, a poslednju intervenciju izvršila je pomenuta firma, dodatno prilagodivši enterijer četvoročlanoj porodici.
 


Povezane vesti:

Francuski šarm enterijera stana na Donjem Dorćolu


 

 

"Primarni cilj poduhvata je bio da se potpuno uklone mnogi tragovi prethodnih građevinskih promena koje su se desile u poslednjih nekoliko decenija", napominju iz "Ryan Leidner Architecture".  

 

 

Prizemna kuća je sada nazvana po dva kosa krova koja su ofarbana u jarko belu boju. Krovovi predstavljaju kontrast crvenim kedrovim trakama koje su dodate kako bi zamenile originalnu žljebljenu oblogu od šperploče na fasadi, koja takođe poseduje i nadstrešnicu za automobil naglašenu zastakljenim zidovima.

 

Shop The Look: ENVIRO moderna fotelja sa ispunom od kože

 

Moderna prizemna kuća dobila je i raskošnu unutrašnju baštu

 

Velika klizna vrata i prozori gledaju na bogatu baštu koja se sastoji od dvorišta i novog bazena. Dvorište je jedno u nizu prethodno postojećih arhitektonskih elemenata koje je tim sačuvao pri izradi projekta, a isto je učinio i sa stubovima i grednom konstrukcijom koja se proteže preko plafona.

 

Shop the look: Enviro trpezarijski sto i stolice od punog drveta.

 

Što se tiče enterijera, arhitekte su uklonile nekoliko zidova kako bi kreirale životni prostor otvorenog plana, ujedno obezbedivši i veliku količinu prirodne svetlosti širom kuće. Gipsani zidovi su zaglađeni i, takođe, prefarbani u belu boju, zajedno sa drvenim gredama i okvirima koje podupiru plafon.

 

 

Kvadratne porcelanske pločice prekrivaju pod unutrašnjosti kuće, prostirući se i po dvorištu. Tim je uklonio i stari nameštaj (čupave tepihe i stare ormane), dok je u kuhinji smestio mermerne pultove, uparivši ih sa detaljima od belog hrasta koji krase kredence. Materijali drugih delova nameštaja pravljeni su od drveta, kao što su salonske stolice u dnevnoj i pomoćni stočići u spavaćoj sobi.

 

 

Savršen rezultat, zar ne? 

 

 

 

Foto: Joe Fletcher