PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Plutajuće ostrvo koje proizvodi struju iz obnovljivih izvora, po projektu dr Margot Krasojević

  • Objavljeno:
  • 9.5.2023

Pokretno ostrvo od prilagodljivih hidrokinetičkih turbina, koje će proizvoditi električnu energiju za 1000 domova, projekat je dr Margot Krasojević, planiran da se izgradi do februara 2026. Ostrvo sa kabinama za posetioce je inovativni spoj turističkog objekta i mini elektrane koja koristi obnovljivu energiju. 

 

 Uz severozapadnu obalu Škotske, u području popularnom za surfing i vodene sportove, na plutajućoj platformi, planiran je ovaj futuristički objekat, koji spaja turizam i proizvodnju obnovljive energije

Po principu plimnih bazena, ova mini elektrana koristi energiju plime i oseke za proizvodnju struje.

 

 

 Mini elektrana koja na inovativan način koristi hidrokinetičku energiju

 

 

Električna energija se proizvodi korišćenjem energije plime i oseke, koje dovode do različitih nivoa vode. Tokom plime, morska voda ulazi u plimne bazene, a razlika u nivoima vode dovodi do protoka koji aktivira pokretače turbina da generišu električnu energiju. Isto se dešava tokom oseke.

 

Oblik turbina je inspirisan okolnim obalama od vulkanskih bazaltnih stena. U formi šupljih prizmi, one dozvoljavaju morskoj vodi da uđe dok se plima podiže, kako bi okrenula turbine da generišu električnu energiju, a zatim se okreću u suprotnom smeru kao nivoi vode opadaju, na dinamičan i efikasan način koristeći energiju plime i oseke.

 

 

Otvorena šuplja konstrukcija okvira ima karakteristike morskog gejzira: namera je da morska voda uđe, i potiskujući je kroz vertikalna okna, stvara se hidrokinetički pritisak koji pokreće turbine. Ovaj veštački gejzir je okrenut od glavne strukture i pejzaža, prilagođavajući se vremenskim i morskim uslovima za maksimalnu proizvodnju električne energije.

 

 

Grupisane turbine stvaraju platformu na kojoj se nalazi turistički objekat. Pocinkovani čelični rešetkasti okvir može obuhvatiti velike površine bez potrebe za unutrašnjim stubovima, pružajući fleksibilan otvoreni prostor. Odmaralište ima niz međusobno povezanih kabina koje pružaju sklonište za turiste, namenjeno za kratkotrajni boravak.

 


Pogledajte još:

 

Revolucionarna luksuzna jahta na solarni pogon sa potpisom Zaha Hadid Arhitekata 

 

Fascinantni Google kampus sa 50.000 solarnih panela na krovu nalik krljuštima zmaja 


 

 

Margot Krasojević, arhitekta i vizionar

 

 

Jedna od glavnih karakteristika zgrade je da se može prilagoditi svom okruženju, jer se klasteri turbina mogu preoblikovati, povezati sa postojećim stenama, oslanjajući se na šipove zabijene u obalu ili mogu plutati kao ponton, usidren nalik naftnoj platformi.

 

 

Maksimalno izloženi solarni paneli doprinose stvaranju energije, koja se šalje nazad u mrežu kopna. Cilj je da se obezbedi 1 MV električne energije za 1000 domova na kopnu Škotske.

 

 

Autor projekta Hydrokinetic Energy Resort je dr Margot Krasojević, arhitekta poznata po pristupu koji se fokusira na integraciju pitanja životne sredine, obnovljive energije i održivosti, kao dela procesa projektovanja. Nekada deo Zaha Hadid Architects, pa kroz izuzetno zanimljiv profesionalni razvojni put, dr Krasojević trenutno radi na projektima u Aziji, gde integriše i koristi obnovljive izvore energije, projektuje hidroelektrane i hotele koji redefinišu način na koji se utiče ne samo na turizam već i na svakodnevne rituale.

 

Višestruko nagrađivana za inovativne projekte dr Margot Krasojević kroz svoj rad je pobornik dizajna koji uključuje obnovljive izvore energije i tehnologiju za razvoj formalnog i strukturalnog arhitektonskog jezika, podržanog softverom za dinamičku simulaciju.

 

 

Project Name: Hydrokinetic Energy Resort

Project Location: Scotland

Project Area: >600㎡

Design Company: Margot Krasojević Architects

Lead Designer: Margot Krasojević

Completion Time: February 2026

 

Tekst: redakcija Kuće stil