PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Neka vaše stare fotelje zasijaju novim sjajem

  • Objavljeno:
  • 25.9.2023

Magija restauracije starog i dotrajalog nameštaja čini ne samo da u svoj dom unesemo duh prošlih vremena, nego i da uživamo u neobičnim komadima nameštaja. Bilo da su to starinske fotelje, dvosedi, trosedi ili stolovi, uz pažljivo odabrane boje za drvo i dodatne elemente, svaki dotrajali komad nameštaja može da zasija.

 

U svakom komadu starog nameštaja krije se neka priča. Fotelje, posebno, nose u sebi dugo sačuvane uspomene, tragove pročitanih knjiga, priča pred spavanje i tihih popodnevnih odmora. One su svedoci raznih generacija, tajnih razgovora, mirnih trenutaka razmišljanja i smeha.

 

Iako stari nameštaj gubi svoj prvobitni sjaj, on ne gubi svoju dušu. Zato je restauracija starih fotelja mnogo više od pukog obnavljanja nameštaja, a možda najlepša stvar u vezi sa restauracijom fotelja je to što one ne samo da obnavljaju izgled, već i osvežavaju emocije i uspomene koje su sa njima povezane.

 

U svetu gde je sve brzo i gde se stvari lako zamenjuju, ovaj postupak nas vraća vrednostima koje su bitne: pažnji prema detaljima, poštovanju prema prošlosti i razumevanju važnosti trajanja.

 

Boje za drvo igraju ključnu ulogu u ovom procesu. One ne samo da štite materijal, već i prenose osećaj, atmosferu i stil. Pravilnim izborom i primenom, možete od jednostavne stare fotelje stvoriti remek - delo koje će postati centralni komad u vašem domu.

 

 

Kako obnoviti stare fotelje?

 

Prvo i osnovno o čemu bi trebalo da razmislite ukoliko ste odlučili da restaurirate stare fotelje, nisu boje za drvo, kao što mnogi misle, već materijal kojim ćete ih presvući. Upravo od toga i zavisi koje i kakve boje ćete odabrati, kako bi dotrajale fotelje ne samo povratite prvobitni sjaj, već se i odlično uklopile u celokupan prostor.

 

 

 

Ipak, nema nikakve sumnje da odabir prave boje za drvo prilikom restauracije fotelje može značajno uticati na krajnji izgled i atmosferu koju će nameštaj doneti prostoru.

 

Nakon što odaberete materijal i boju, razmilite i o tome kako želite da izgledaju drveni delovi fotelje. A pre nego što se odlučite za određenu boju, pogledajte druge boje u prostoriji gde će fotelja biti postavljena. Ukoliko je vaš prostor savremen i minimalistički uređen, neutralne boje poput sive, bele ili crne mogu se lepo uklopiti. Za topliji i rustikalniji prostor, zemljane nijanse poput smeđe, terakote ili mahagonija mogu biti savršene.

 

Važno je i koje vrste su drveni delovi fotelje, jer je poznato da različite vrste drveta prirodno imaju različite nijanse i teksture. Primera radi, hrast je poznat po svojoj toplijoj nijansi, dok je bor svetliji. Uzmite to u obzir kada birate boje za drvo.

 

Pored odabira osnovne boje, razmislite o završnom sloju. Da li želite mat, polusjajnu ili visoko sjajnu završnicu, odnosno kako biste želeli da fotelje izgledaju po završetku? Mat završni sloj može dati sofisticiran i savremen izgled, dok sjajna završnica može istaći detalje i teksturu samog drveta.

 

 

 

Šta je još važno za obnovu fotelje?

 

U slučaju da želite da vaš nameštaj izgleda moderno i trenutno popularno, istražite trenutne trendove kada su u pitanju boje za drvo. Pastelne boje, na primer, mogu biti popularne jedne sezone, dok će se druge sezone više naglasak stavljati na tamnije tonove.

 

 

 

Ne zaboravite da pre nego što se potpuno odlučite za određenu boju, nanesete malu količinu na neprimetno mesto na fotelji. Ostavite da se osuši i pogledajte kako se boja menja tokom dana pod različitim svetlosnim uslovima.

 

 

Koje boje za drvo odabrati?

 

Ukoliko ste pažljivo odabrali vrstu i boju materijala, kojim ćete presvući fotelje, sada sledi odabir odgovarajuće boje za drvo. Imajte na umu da je važno da ispoštujete sve prethodno navedeno, kako biste izabrali baš one boje, koje će zaista uspeti da povrate sjaj nameštaju i učine ga atraktivnim i lako uklopljivim u celokupnu prostoriju.

 

Ako vam je važna ekologija, tražite boje za drvo koje su na bazi vode ili one koje imaju niski nivo isparljivih organskih jedinjenja. Poznato je da su one manje štetne za okolinu i obično imaju manje jak miris.

 

 

I još malo saveta za restauraciju fotelja

 

Postoje još neke sitnice, o kojima bi trebalo da vodite računa prilikom restauracije fotelje. Pažljivo odabran materija i boje za drvo, tek su neke od njih.

 

Primera radi, ukoliko restaurirate komad nameštaja koji će biti često korišćen, možda bi trebalo da razmislite o bojama koje su otporne na ogrebotine ili imaju dodatnu zaštitu, te o materijalu za presvlačenje koji je prilično otporan na habanje.

 

Kada odaberete boje za drvo, posebno je važno da pažljivo pratite uputstva proizvođača prilikom pripreme i nanošenja kako biste postigli najbolje rezultate.

 

I na kraju, ne zaboravite da restauriranje starih fotelja može biti vrlo inspirativan proces, tokom koga možete stvoriti pravo pravcato umetničko delo.

 

Fotografije: Pexels.com