PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Nebeska kapela za venčanje iz snova

  • Objavljeno:
  • 9.6.2019

Izgrađena u formi oblaka, kapela Cloud of Luster u japanskom gradu Himeji je idealno mesto za one koji žele da jedan od najvažnijih dana u životu otpočnu na zadivljujućem i jedinstvenom mestu.

 

Kao u nekom snu, blistavo bela građevina "lebdi" između zemlje i neba i čeka da se u njoj ispišu prve stranice zajedničkog života. Kapela predstavlja otelotvorenje svadbenog dana: sjaj i glamur, radost i vedrina, snovi i nade prikazani su kroz maštovitu formu kapele, kroz transparentnost, lakoću i refleksiju.

 

 

Nova, futuristička kapela površine je 245 kvadratnih metara i predstavlja deo je svečane sale za  venčanja "La-Vienne" na ostrvu Honšu. Njen dizajn potpisuje kompanija "KTX archiLAB".

 

 

Kapela je okružena vodom, čime se stvara iluzija da objekat nežno pluta po njenoj površini. Refleksija vode dodatno pojačava utisak lakoće i uvodi okruženje novu dimenziju.

 

 

Krivudave staze vode do glavnog objekta koji je u potpunosti je zastakljen panelima koji prate zakrivljenu formu i unose svetlost iz svih pravaca. Samo je manji prostor u kojem su smeštene orgulje zaklonjen zakrivljenim belim zidom.

 

 

U Japanu postoji poseban naziv za stazu koja vodi do oltara, a to je "devičanski put". Staza u kapeli "Cloud of Luster" je načinjena od staklenih panela sa pozadinskim osvetljenjem, a ostatak poda od smole i staklenih kuglica koje svetlucaju na svetlu.

 

 

Tlocrt kapele čine spojeni krugovi prečnika pet metara. Zakrivljene linije zastupljene su svuda, od osnove objekta do potpornih stubova koji se nežno stapaju u krov.

 

 

Isti stubovi protežu se stazom koja vodi do kapele, stvarajući harmonično okruženje.

 

 

Sva tehnička oprema smeštena je u podu kako se ne bi narušavala lakoća i prozračnost objekta. Podni reflektori poređani su oko stubova da bi se naglasio neobičan izgled plafona.

 

 

Plan

 

 

Foto: Stirling Elmendorf