PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kameni lukovi stari 200 godina kao glavni motiv proširenja porodične kuće

  • Objavljeno:
  • 18.11.2022

U izazovnom projektu spajanja dve susedne kuće različite konstrukcije, španske arhitekte su zatečene kamene lukove, modernom obradom i efektnim kombinovanjem materijala, predstavili kao dominantan detalj ovog atraktivnog prostora.

 

Cruïlles je srednjovekovno naselje u Kataloniji koje odiše šarmom nekih prošlih vremena. Uske ulice sa starim kamenim kućama i tvrđava koja dominira u pejzažu, scenografija su mirnog seoskog života.

Arhitekte biroa Majoral Tissino, iz obližnje Barselone, radili su na renoviranju kuće u samom centru naselja. Nekoliko godina nakon odlično urađenog projekta, vlasnici kuće su kupili i kuću pored prvobitne, sa namerom da prošire svoj stambeni prostor. Pozvali su Majoral Tissino arhitekte i poverili im i ovaj zadatak.

 

 

Sam projektni zadatak nije bio uobičajen. Kako su u prvoj kući već bile smeštene sve potrebne funkcije – kuhinja, trpezarija, dnevna soba, spavaće sobe, ideja je bila da u novoj kući bude smešten otvoreni, veći prostor za boravak i okupljanje, kao i zaseban studio.

Dodatni izazov u projektu bile su potpuno različite konstrukcije ove dve kuće, kao i nivoi njihovih etaža. Nova kuća sa kamenim nosećim zidovima i kosim krovom imala je delimično ukopan donji nivo i jedan sprat. Lučni svod u prizemlju bio je karakterističan detalj koji je postao inspiracija za ceo projekat spajanja i uređenja.

 

 

Predloženo rešenje proširenja podrazumevalo je spajanje dva objekta na nivou prizemlja, sa par stepenika na mestu postojećeg toaleta. Razlike u visini rešene su kaskadnim platformama, kojima su i definisane različite zone u okviru prostranog dnevnog boravka – zona za sedenje, prostor oko kamina i deo za pripremu koktela. Nedostatak koji je predstavljala slaba osvetljenost ovog prostora, sa samo dva mala otvora, rešena je otvaranjem novog prozora u dnevnoj sobi kao i osvetljenošću prostora vertikalne komunikacije.

 

 

Prema rečima arhitekata, glavni izazov bila je konzervacija i revitalizacija postojeće kuće i izučavanje načina i materijala kojima će se proširenje izvesti. Rad sa kamenim lukovima starim 200 godina bio je delikatan i izazovan poduhvat, a završio se tako da je luk postao glavni protagonista celog projekta.

 


Pogledajte i:

Spoj 300 godina starog zdanja i modernog enterijera (PLAN)

Čudesna rekonstrukcija: novi život stare kuće (PRE I POSLE) 


 

Materijali sa kojima je rađeno, pored zatečenog kamena, bili su i beton u prizemlju, metal za konstruktivne elemente i obloge, kao i drvo za krovnu konstrukciju i nameštaj. Paleta boja je prigušena, sa povremenim jarkim detaljima, a različite teksture prave efektan kontrast u enterijeru.

 

 

Betonsko stepenište, izvedeno u duhu tradicionalne arhitekture, vodi na gornji sprat, na kome je smešten, funkcionalno odvojen, aparman, na dva nivoa.

 

SHOP THE LOOK: Enviro trpezarijski sto light dizajna

 

Gornji nivo, galerija apartmana, na kojoj se nalazi spavaći deo, postavljena je na metalnu konstrukciju, ispod originalnog drvenog krova.

 

 

Na prvom spratu, istočno orijentisana, nalazi se i prostrana terasa – unutrašnje dvorište. Osim što se preko nje obezbeđuje dovoljno dnevne svetlosti za ceo prostor, ona je i mirno, intimno mesto za odmor. Galerija ima svoj izlaz na terasu, koji je i svojevrstan vidikovac, jer se sa ove tačke pruža izuzetan pogled na okolni pejzaž.

 

SHOP THE LOOK: Enviro dizajn fotelja na okretanje

 

PLAN

 

 

Name: Renovation of a town house, Cruïlles 1 extension

Architecture and Design: Majoral Tissino Architects

Photo credits: Adrià Goula

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil