PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Drvena kuća pored jezera: Uokvirena harmonija sa prirodom (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 17.11.2023

Kuća obložena drvetom, sa krovom od šindre, u unutrašnjosti krije očaravajući enterijer sa pogledom na jezero. Projektovana da minimalno utiče na okolinu a da ukućanima obezbedi uživanje svim čulima, ova kuća je idealna destinacija za odmor u harmoniji sa sobom i sa prirodom.

 

Potpuno se uklapajući u šumoviti i stenoviti kanadski pejzaž, kuća nazvana Muskoka Cottage, smeštena je na obali jezera i obložena je grubo obrađenim daskama i šindrom od kedrovog drveta.


Klijenti su želeli kuću za odmor dostupnu tokom cele godine, privlačnu za goste, ali istovremeno udobnu za njihovu petočlanu porodicu. Prateći ove zahteve,  arhitekte iz studija Akb Architects projektovali su porodičnu kuću u skladu sa  terenom i klimatskim uslovima, posebno vodeći računa o minimalnom uticaju na okolinu.

 

 

Drvena kuća pored jezera, sa kosim krovom pokrivenim šindrom, uklopila se u prirodno okruženje

 

 

Kuća površine 700 kvadratnih metara sastoji se od tri međusobno povezana volumena, koji formiraju funkcionalnu celinu sa svim potrebnim sadržajima za udoban život i odmor.  Njene jednostavne, volumetrijske forme su suštinski savremene, ali obogaćene lokalnim karakteristikama koje kući daju privlačnost kolibe u šumi, kao što su dvovodni krovovi sa naglašenim dimnjacima i dominantno drveni materijali.

 

 

U centralnom delu kuće smeštene su zajedničke prostorije, koje formiraju dnevnu zonu, a oko njih gravitiraju spavaće sobe sa kupatilima i ostali prateći sadržaji.

 

Shop the look: dizajnerski trosed Betoven 

 

 

Elegantan ali i topao enterijer, okenut prema nezaboravnom pogledu na jezero, odiše mirom i harmonijom

 

Prostrani zajednički prostor diskretno je zoniran primenom različitih plafonskih konstrukcija, pa je tako iznad zone dnevnog boravka zaseban kosi krov obložen ručno četkanim evropskim hrastom, koji se preko staklenog zida, u vidu strehe nastavlja iznad otvorene terase celom dužinom dnevne zone.

 

 

Kako bi se kuhinja i trpezarijski prostor izdvojili kao odvojeni i intimni prostori, u ovim delovima upotrebljen je ravan plafon, iste materijalizacije.
Kontinualnost materijala vidljiva je u celom enterijerskom rešenju, što je uz osećaj povezanosti prostoru dalo notu elegancije i sofisticiranosti.

 

 

Unutrašnje završne obrade fokusirane su na prirodne materijale, sa unikatnim betonskim elementima, kuhinjskim ormarićima napravljenim da se stapaju sa zidovima i u ravni sa granitniom radnom pločom kuhinjskog ostrva. Udobni nameštaj i tepisi neutralnih tonova dodaju toplinu arhitekturi, koja koketira između rustičnog šarma i finog minimalizma.

 

 


Pogledajte i:

Moderna prizemna kuća koja slavi lepotu jednostavnosti (PLAN)

Mali budžet: Fantastična porodična kuća od ostataka drveta (PLAN)


 

Zid od kombinovanih fiksnih i podesivih staklenih panela duž jezerske strane, čini da se zajednički prostor stapa sa prirodnim okruženjem, omogućavajući spektakularan pogled na jezero. Majstorstvo izraženo preciznim spajanjem i prelazima materijala, uz izražene teksturalne kvalitete, stvara ambijent čija se lepota oseća svim čulima.
Kamin, kao centralna tačka okupljanja, dopunjen je originalnim drvenim stalakom za skladištenje drva na otvorenom, i definiše organsku prirodu kuće dizajnirane da graciozno stari.

Pozicija glavnog volumena na prirodno nagnutom terenu, omogućila je formiranje donjeg nivoa sa direktnim izlazom na staze koje vode do brodske kuće i obale. 
Na nižem nivou smeštene su finska sauna, teretana i soba za rekreaciju, uz gostinsku sobu i ostale prateće funkcije.

Miran ambijent i unutrašnja harmonija ove kuće pored jezera uz promišljena arhitektonska rešenja i odabir materijala, učinili su da granica između prirode i kuće postane neprimetna, i time odmor i boravak u ovom prostoru dobije novu dimenziju.

Shop the look: Modularna garnitura ALCAZAR  dizajnirana je tako da se može u trenutku prilagoditi želji ukućana. Enviro DesignConceptStore

 

PLAN

Projekat: Akb Architects
Fotografije: Shai Gil
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil