PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

 

Arhitektura Žana Nuvela i Diabla dizajn: Da li biste odoleli ovakvom stanovanju?

  • Objavljeno:
  • 8.6.2022

Predstavljamo Las Boas na Ibici, impresivan rezidencijalni kompleks sa potpisom slavnog arhitekte koji je saradnjom sa brendom Diabla ponovo prevazišao očekivanja.

 

Rezidencijalni kompleks Las Boas na španskom ostrvu Ibica, koje je decenijama sinonim za uzbudljivi mediteranski hedonizam po ukusu mladih, predstavlja impresivnu, jedinstvenu celinu za stanovanje sa potpisom uglednog arhitekte Žana Nuvela. Obuhvata dve zgrade nekonvencionalne strukture, poput platna prekrivene duginim bojama što i u dodiru sa dnevnim svetlom i u kombinaciji sa večernjom rasvetom ostavlja snažan utisak. Prirodne lepote Ibice, Nuvel uspešno čini delom svog arhitektonskog rešenja. I, zaista, cilj da se stvori rezidencijalni kompleks kao da je izašao iz sna, ostvaren je bez ostatka.

 

 

Jedan od najcenjenijih evropskih arhitekata koji je, između ostalog, dobitnik Prickerove nagrade, nagrade Aga Kan za arhitekturu, Kraljevske zlatne medalje i brojnih drugih odlikovanja, ovaj kompleks stvarao je u saradnji sa Ribas&Ribas, arhitektonskim studijem iz Barselone.

 

Nuvel potpisuje preko dve stotine projekata u svojoj dugoj i impresivnoj karijeri a mnoga zdanja koja je radio zauzimaju važna mesta u istoriji arhitekture. Počev od zgrade Filharmonije u Parizu, nebodera Torre Agbar u Barseloni, Koncertne dvorane u Kopenhagenu, Doha kule u Kataru do Luvra u Abu Dabiju i Kule 25 u Nikoziji. Stoga je sve na čemu je angažovan praćeno je sa izuzetnom pažnjom bez obzira na to da li je reč o institucijama sa posebnom namenom do rezidencijalnih zdanja.

 

Konkretno, Las Boas je Žan Nuvel opisao kao kompleks koji stvara utisak života na ličnom ostrvu budući da voda nesmetano teče izmedju zgrada stvarajući dinamiku nalik na kreacije prirode.

 

 

Inspirisane čuvenim modelom Porše automobila - ležaljka i baštenski nameštaj iz kolekcija 356. Enviro DesignConceptStore.

 

Naime, bazen ovog kompleksa jedan je od najvećih u Evropi i podseća na jezero. Za početak, Las Boas se nalazi na sjajnoj lokaciji odakle se pruža pogled na Dalt Vilu, deo svetske baštine UNESCO-a. Posmatrano spolja, prvo što zapažamo su živopisne boje, asocijacija na dolce vitu karakterističnu za Ibicu a potom i organske linije i forme. One nisu izabrane slučajno. Nuvel je kroz kretanje talasastih struktura želeo da naglasi i tradicionalnu i modernu stranu ostrva i da, u velikom finalu, sve to spoji sa lepotom prirode i uzbudljivim životnim stilom.

 

Budući da, sa aspekta eksterijera i sveobuhvatnog utiska, bazen kompleksa igra veoma bitnu ulogu, saradnja sa španskim brendom Diabla, nametnula se kao logično i efektno rešenje za akcentovanje arhitektonskog koncepta. Ono što bazene svih vrsta čini zabavnim i uzbudljivim, ovaj brend Diabla sa velikim uspehom reinterpretira kroz svoje inspirativne kolekcije.

 

Kolekcija 356, koja je odabrana za Las Boas, izrađena je od 100 posto reciklirajućeg polietilena a ove raznovrsne i lagane komade koji ne mogu potonuti, dizajnirali su Hose A. Gandia i Pablo Đironese.

 

 

Legendarne ležaljke 356, dizajn Jose A. Gandia Blasco Canales i Pablo Gironés.
Prodaja: EnviroDesignConceptStore.

 

Zašto 356? Zbog toga što dizajn ovih vanserijskih outdoor komada je bio inspirisan čuvenim modelom Poršea sa ovom numeričkom oznakom. Porše 356 dizajniran je 1950. godine i izazvao je ogromnu pažnju javnosti. Retro šik ovih komada, sa kojima je u skladu sa potrebama lako manipulisati, potpuno je nedvosmislen. Određene celine kompleksa Las Boas zaista podsećaju na scenografiju za filmove iz zlatne ere Holivuda.

 

Ležaljke i fotelje, lišene bilo čega suvišnog, ostavljaju snažan utisak svojim aerodinamičnim linijama u beloj boji, jednom od simbola Ibice.

 

 

Arhitektura Žana Nuvela i Diabla outdoor dizajn stvaraju posebnu formulu.

 


 

Srodne teme


 

Ergonomija i estetika su u savršenom skladu dok se retro šarm 356 kolekcije besprekorno uklapa u avangardni, slobodni stil velikog arhitekte.

 

Tekst: redakcija Kuća stil