PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zvezdana biciklistička staza koja sija u mraku

  • Objavljeno:
  • 22.3.2016

Inspirisan poznatom slikom Vinsenta van Goga "Zvezdana noć", holandski dizajner Dan Rosgard (Daan Roosegaarde) kreirao je spektakularnu stazu za bicikle pomoću inovativne tehnologije dizajnirane za puteve.

 


   Stižu prvi plastični putevi

 

   Holandija bi mogla da postane prva zemlja koja će za izgradnju puteva, umesto asfalta, koristiti      recikliranu plastiku. Ukoliko odobre projekat, vlasti Roterdama će ubuduće izdvajati manje              sredstava za održavanje putne infrastukture i znatno smanjiti zagađenje.


 

Studio "Roosegaarde" poznat je po impresivnim projektima među kojima su autoput koji sija u mraku i toranj koji prečišćava vazduh. Svetleća staza deo je Rosgardovog šireg projekta "pametnih puteva" čiji je cilj razvijanje bezbednijih puteva i efikasnijeg saobraćaja upotrebom različitih tehnologija.

 

 

Staza dugačka jedan kilometar deo je već postojeće biciklističke staze u Brabantu, u regiji u kojoj je odrastao Van Gog. Projekat je razvijen u saradnji sa kompanijom "Heijmans" povodom obeležavanja 125 godina od rođenja umetnika.

 

 

Na hiljade svetlucavih "kamenčića" osvetljava stazu, preslikavajući zvezdano nebo na zemlju. Svetlosne diode napajaju se solarnom energijom tokom dana, pa se za osvetljenje ove ekološke staze za bicikle ne troši električna energija.

 

Slična svetleća staza "Starpath" napravljena je u Britaniji, a još nekoliko zemalja ima u planu da postavi ekološke biciklističke staze.

 

 

Foto: studioroosegaarde.net / heijmans.nl