PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Prva na svetu: Pametna staza sa klimatizacijom za pešake i bicikliste duga 93km u Dubaju (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 21.11.2023

Sa namerom da stanovnike usmeri na zdravije načine transporta, kao što su biciklizam i pešačenje, u Dubaju je planirana kružna staza duga 93km. Smeštena unutar staklene strukture, staza The Loop bi imala kontrolisanu klimatizaciju, kinetički pod i koristila pametne sisteme za obnovljivu energiju. Ambicija Dubaija je da postane "grad od 20 minuta", iznenadićete se šta to znači.

 

Još jedna graditeljska novotarija priprema se u Dubaiju  – staza u zatvorenom, klimatizovanom prostoru za bicikliste i pešake, duga 93km!


Sa namerom da podstakne tri miliona stanovnika Dubaija da pređu sa automobila na zdravije načine transporta, arhitektonski studio Urb predložio je projekat "The Loop", pokriveni kružni put za bicikliste i pešake, koji bi obavijao Dubai.

 

 

Staza za pešake i bicikliste unutar staklene cevi, duga 93km

 

 

Cilj ovog projekta je da Dubai postane najpovezaniji grad na svetu, peške ili biciklom, izjavio je direktor Urb-a, Baharash Bagherian.
Planirana struktura dugacka 93 kilometra biće smeštena unutar staklene cevi nalik na zmiju, sa kontrolisanom klimom i kinetičkim podom koji će samostalno proizvoditi energiju.

 

 

Ambicija Dubaija je da postane "grad od 20 minuta", u kom stanovnici mogu pristupiti svojim aktivnostima i destinacijama peške ili biciklom u roku od 20 minuta. Ova inicijativa je definisana u urbanističkom master planu za 2040. godinu i strategiji urbane mobilnosti. Projekat "The Loop" je usklađen sa ovim planovima jer ima za cilj poboljšanje povezanosti, kao i korišćenje kinetičke energije kao obnovljivog izvora energije.

 

 

Renderi koje je objavio studio prikazuju biljke i vodene površine unutar cevaste strukture. Prijatno klimatizovano okruženje biće obezbeđeno tokom cele godine, čime će biti rešen primarni problem nepovoljnih klimatskih uslova, koji stanovnike Dubaija odvraća od pešačenja i vožnje biciklom.

 


Pogledajte i ove nesvakidašnje projekte:

Grad budućnosti: Pariz koji diše, projektovan uz pomoć veštačke inteligencije

Bugatti i hrvatski automobilski inovator grade superluksuzni neboder u Dubaiju, u kom će se do penthausa direktno dolaziti automobilom (VIDEO)


 

 

U klimatizovanom prostoru sa pametnim sistemima za obnovljivu energiju, nalaziće se sadržaji za wellness i rekreaciju, kao i vertikalne farme

 

 

Ključni izazov u Dubaiju je taj što je infrastruktura i postojeći urbanistički ambijent osmišljen isključivo za automobile i zato njihova zamena biciklima, u postojećem visokorazvijenom, automobilski orijentisanom gradu, zahteva veliki pomak u urbanističkom planiranju, kao i infrastrukturu potrebnu da omogući taj pomak.

 

 

The Loop bi povezao objekte za rekreaciju i wellness, poput fitnes centara, hotela i sportskih terena, dok bi parkovi i zajednički prostori za rekreaciju bili smešteni unutar pojasa.

 

 

Predlog projekta takođe uključuje integrisane vertikalne farme, koje bi, kako je studio naveo, mogle obezbediti podršku lokalnoj, samostalnoj proizvodnji hrane. Pored toga što bi služio kao živopisni javni prostor, Urb predviđa da će "The Loop" pomoći da se spoje delovi grada koji su odvojeni izgradnjom autoputeva.

 

 

 

Projekat i renderi: Urb
Tekst: redakcija Kuće stil