PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Poznata španska umetnica slika mural u Beogradu

  • Objavljeno:
  • 2.8.2019

Julieta XLF, jedna od najistaknutijih evropskih muralistkinja, biće učesnica drugog izdanja Festivala umetnosti na ulici "Rekonstrukcija", koji se održava u javnim prostorima Dorćola i dvorištu OŠ "Kralj Petar I" od 6. do 8. septembra 2019. godine.

 

Julietin mural naći će se na fasadi u ulici Tadeuša Košćuška,  odabranoj javnim pozivom u saradnji sa sugrađanima i sugrađankama, i biće vidljiv sa dunavskog keja i reke, što će značajno doprineti vizuelnom identitetu ovog dela grada.

 

 

Julieta XLF je ulična umetnica koja dolazi iz Valensije, Španija. Na ulicama crta od 2004. godine, a njeni radovi se mogu videti na zidovima širom Evrope. Završila je primenjene umetnosti i stekla master diplomu na odseku za ilustraciju na Fakultetu San Karlos, na Politehničkom univerzitetu u Valensiji.

 

"U mom radu centralno mesto zauzimaju ženske figure, koje su same svoje heroine, same pokreću svoje avanture, a priroda je moja muza", ističe Julieta XLF.

 

 

Ova autorka kroz stavljanje akcenta na forme iz prirode, želi da skrene pažnju na važnost očuvanja životne sredine.

 

Učešće Juliete XLF na Festivalu umetnosti na ulici "Rekonstrukcija" pomogao je "Acción Cultural Española" uz podršku Instituta Servantes u Beogradu.

 

Festival umetnosti na ulici "Rekonstrukcija" se ove godine održava po drugi put u javnim prostorima na Dorćolu, kao i u dvorištu OŠ "Kralj Petar I" od 6. do 8. septembra pod sloganom koji poziva na zajedničko delovanje – "Ajmo napolje".

 

 

Posle prošlogodišnjeg izdanja festivala u uzbudljivoj zgradi nekadašnje "Beobanke", umetnički sadržaji "izlaze" u javne prostore, a ideja organizatorki i organizatora je da umetnost uvedu u svakodnevni život kroz: murale i druge likovne intervencije, instalacije u prostoru, izložbe ulične fotografije, umetničke radove za "udomljavanje", debatni program, umetnički market, radionice, muzički program, kao i ulične igre iz detinjstva.