PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Počinje Festival umetnosti na ulici Rekonstrukcija

  • Objavljeno:
  • 4.9.2019

Festival umetnosti na ulici "Rekonstrukcija", u čijem je fokusu uključivanje umetnosti u svakodnevni život ljudi, održava se po drugi put od 6. do 8. septembra 2019. u javnim prostorima u centru Beograda. Na ulicama Dorćola, u Pančićevom parku, dvorištu OŠ "Kralj Petar I" i UK "Stari grad" pod sloganom "Ajmo napolje", dešavaće se oslikanje murala, izložbe, prostorne instalacije, tribine, radionice za decu i odrasle, umetnički market, ulične igre i muzički program.

 

Sedam fasada na Dorćolu, odabranih u saradnji sa žiteljima/kama Starog grada, oslikaće dva međunarodna street art super staraJulieta XLF (zgrada u Knez Miletinoj 14, 5-9. septembar) i Sebas Velasco (Senjanina Ive 8, 6-9. septembar) iz Španije, kao i domaći i regionalni etablirani umetnici i umetnice: "Kriška" studio (Srbija; Mike Alasa 34, 6-8. septembar), Sanja Stojković –Tifani Rubi (Hrvatska; Dobračina 68, 5-8. septembar), Super Timor (Srbija; Mike Alasa 34, 6-8. septembar), Wuper (Srbija; zgrada u Knez Miletinoj 10, 5-8. septembar), kao i jedan od pobednika konkursa za mlade muraliste – Bogdan Đokić – Brva (Srbija; Mike Alasa 34, 6-8. septembar).

 

Mural španske umetnice Juliete XLF

 

Kao omaž prvom graffiti jam-u od pre tačno 20 godina, 7. i 8. septembra od 12 do 20 časova, u dvorištu OŠ "Kralj Petar Prvi" na istom mestu će se odigrati novo kolektivno oslikavanje pod prepoznatljivom etiketom "United Colors of Belgrade", a učestvovaće gotovo 20 autora, odnosno umetničkih kolektiva, aktivnih na srpskoj i međunarodnoj street art sceni, koji će svoje umetničke radove izvesti na zidu dugom gotovo 45 metara. Jubilej će biti obeležen i izložbom dokumentarnih fotografija i tribinom u UK "Stari grad".

 

Crtaće: Nikola Radojčić – Braća Burazeri i Sub Zero (Srbija), Petar Popović – Piros (Srbija), Akira (Srbija), Weedzor (Srbija), Mosk (Hrvatska), Xymo-Rule (Srbija), Branko Tešević - Rage (Srbija), Star (Srbija), Sensi (Srbija), Japon (Španija), Skirl (Austrija), Das Drogen (Srbija), Nikola Mihajlović (Srbija) i pobednici konkursa za mlade umetnike/ce – Maša i Jobah.

 

Triptih linorez Nikola Radosavljevic

Nagrada Niškog Grafičkog kruga na međunarodnoj izložbi Ex Librisa

 

U Pančićevom parku će 7. i 8. septembra biti postavljene tri izložbe ulične fotografije, a njihovi autori su: Marija Konjikušić, Ognjen Ranković – Oran i Bojan Lacman. Književna prostorna instalacija višestruko nagrađivanog mladog vizuelnog umetnika, Nikole Radosavljevića, nalaziće se na istoj lokaciji. Publici će biti ponuđeni i radovi "za poneti" u okviru postavke "Udomi umetnost", a u park će biti tokom vikenda smešten i umetnički market, crtanje uživo, kao i muzički program.

 

Edukativni segment festivala ispoljiće se u vidu dveju radionica u dvorištu OŠ "Kralj Petar I". U subotu od 17 časova, radionicu digitalnih kolaža vodi Jana Bjelica, digitalna umetnica, dok će u nedelju od 12 sati deca uzrasta od 5 do 12 godina sa Tijanom Dimić Antonić učiti kako se prave skice za murale.

 

 

Tribinski program biće smešten u UK "Stari grad". U petak od 19 časova u okviru otvaranja izložbe dokumentarnih fotografija sa prvog beogradskog graffiti jama "Umetnost je na ulici – 20 godina kasnije", održaće se istoimena tribina na kojoj će učestvovati neki od aktera tog događaja, danas uspešni vizuelni umetnici. U subotu od 18 sati, u diskusiji "Umetnost na putu – emancipatorski potencijal intervencija u javnom prostoru" će učestvovati umetnici/ce i aktivisti/kinje koji su svoj rad usmerili na javni prostor.

 

Muzički program biće, takođe, smešten na više lokacija. U petak u kafe baru "16" od 21 čas je žurka povodom otvaranja festivala, a nastupa DJ Phillie P. U Pančićevom parku u subotu nastupaju: ska-rege bend "Nek' Svira Ko 'Oce" (17h), Feloneezy, Little Lu (19-22h), a u nedelju Andrija Milošević i Igor Jadranin (17-20 časova). U dvorištu OŠ "Kralj Petar I" u subotu već od podneva pa do uveče, muziku puštaju Ktordo i Čkode, a u nedelju na istom mestu od 12 časova nastupaju Uveq i Lekr Bless. Zatvaranje festivala je u bašti Dorćol Platza, u nedelju, 8. septembra uz DJ Kopri-ja od 22 časa.

 

Detaljan program dostupan je na sajtu festivala, kao i na društvenim mrežama: @festivalrekonstrukcija.