PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Male turističke kabine za autentično uživanje u prirodi

  • Objavljeno:
  • 21.4.2021

Kreativni načini da se uživanje u prirodi podigne na viši nivo sve su brojniji i originalniji, a poslednji u nizu su male kabine koje su idealne za privremeno uživanje na bilo kom mestu u prirodi, posebno na lokacijama na kojima nema uslova za klasične turističke objekte.   

 

Američka umetnica Andrea Zitel zaslužna je za lansiranje projekta pod nazivom "Wagon Station Encampment", koji omogućava specifičan način boravka u prirodi, pa čak i na mestima gde je nemoguće sagraditi ili montirati kuću ili neki drugi privremeni ili stalni turistički objekat.

 

 

Ceo projekat je inspirisan naučno-fantastičnim filmovima, a čini ga 10 malih kabina koje su postavljene u pustinji Mohave u Kaliforniji. Svaka kabina je opremljena najneophodnijim stvarima za boravak u prirodi, kao što su dušek za odmor i spavanje, police za stvari, prostor za skladištenje odeće i prozori sa kojih možete posmatrati pejzaže koji vas okružuju.

 

 

Od ovih kabina napravljen je prvi kamp ovog tipa na svetu, a ceo koncept je upotpunjen zajedničkim prostorom koji obuhvata kuhinju i kupatila. Tako posetioci mogu upoznati nove ljude i družiti se ili provoditi vreme sami u svojoj kabini u zavisnosti od sopstvenih afiniteta.

 


 

Top 5 najatraktivnijih kamp kućica

 

Blizu ili daleko od svih, gde god poželite, ove neverovatne kamp kućice ponudiće sve što vam je potrebno, ali i mnogo više od toga!


 

 

 


Staklena kuća u kojoj se ogleda priroda

 

Moskovski arhitekta Alexander Nerovnya poznat je po atraktivnim projektima gde objekte minimalističkog stila smešta u netaknute predele, kreirajući harmonične spojeve između izgrađenog i prirode.


 

Zanimljivo je da je prvi kamp ove vrste pokrenut u vrlo nepristupačnim predelima, tj. u okviru pustinje ispunjene stenama, kaktusima, peskom i isušenim slanim jezerima. Ovaj izbor je napravljen kako bi se što efektnije demonstrirala funkcija malih turističkih kabina jer su one idealne upravo za nepristupačna područja, za kraći boravak, ali i za one kojima je manje bitan komfor, a mnogo bitnije pozicioniranje daleko od utabanih turističkih ruta.

 Ovaj kamp u Kaliforniji je otvoren za javnost dva puta godišnje, a jedna "soba" može se rezervisati za oko 100 evra, uključujući i naknadu za odobrenje za boravak u kampu.

 

 

Zamislite nešto slično u vašem omiljenom, ali nepristupačnom predelu Srbije ili regiona. Jedna slična kabina omogućila bi vam da na takvom mestu ostanete i do nekoliko dana, a sam kamp zahvaljujući maksimalnoj mobilnosti može se pomerati iz meseca u mesec na nove destinacije. Zanimljiva ideja, zar ne?

 

 

Foto: Lance Brewer