PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kreću nove subvencije: Država će pokrivati do 50% budžeta za ugradnju solarnih panela

  • Objavljeno:
  • 2.9.2021

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstva za ugradnju solarnih panela. Oni ujedno obećavaju da će cela procedura biti kao i za zamenu stolarije, a mnogo jednostavnija nego što je to do sada bilo.

 

Vlada Srbije je 26. avgusta usvojila novu uredbu o proizvođaču-kupcu električne energije, a danas 3. septembra Ministarstvo rudarstva i energetike je raspisao i javni poziv za lokalne samouprave i opštine za dodelu subvencija ugradnje solarnih panela. Pravo na podnošenje prijave imaju jedinice lokalne samouprave i gradske opštine. Rok za podnošenje prijave je 1. oktobar 2021. godine do 15h. 

 

Svi oni koji bi želeli da na svom krovu kuće postave solarne panele od sada će to moći da urade jednostavno i uz državnu subvenciju. Kako nalažu država će obezbediti do 50% finansijskih sredstava, a drugi deo, minimalno 50% plaćaju građani. Ukupno raspoloživa sredstva podsticaja Ministarstva za realizaciju programa iznose 50.000.000 dinara. Očekuje se da će u narednih mesec, do mesec i po dana građani moći da potpišu prve ugovore sa jedinicama lokalnih samouprava. 

 

Ono što je važno je da je do sada bilo potrebno šest meseci za dobijanje svih dozvola. Sada, ovo je promenjeno, a administrativna procedura je izuzetno pojednostavljena i nalik je onoj za zamenu stolarije. Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike prethodno usvojenom uredbom je omogućeno da nema kontakta sa državnom administracijom i da nisu potrebni lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji i probni rad.

 

Jedini važan korak u uredbi biće da se građani nakon kupovine i ugradnje panela obrate snabdevaču, nakon čega će biti priključeni na mrežu. Svi kupci-proizvođači dobiće dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca kada se bude videla razlika, ako su proizveli više nego što su potrošili ta količina će se prebaciti za sledeći mesec.

 

Veliku važnost ovog projekta nosi energetska efikasnost i vođenje računa o zdravlju životne sredine. Solarni paneli su takođe ekonomski isplativi i zasigurno umanjuju i račune za struju.

 

Koliko košta ugradnja solarnih panela?

 

Trošak za postavljanje solarnog panela za prosečno domaćinstvo u Srbiji sa mesečnom potrošnjom od 400 kilovata po času, iznosio bi između 4.000 i 5.000 evra. Panel od jednog kilovata u našoj zemlji proizvede godišnje oko 1.200 kilovata po času struje, i košta oko 1.000 evra*.  

 

Ko ima pravo prvenstva?

 

Pravo prvenstva će ostvarivati građani koji planiraju da postave solarne panele na svoje porodične kuće. Druga kategorija koja će imati pravo na subvencije su porodične kuće ili vikendice koje nisu priključene na elektroenergetski sistem.

 

Javne pozive Ministarstva rudarstva i energetike kao i dodatne informacije možete pratiti ovde.