PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Državna pomoć za zamenu stolarije: 750 EUR za stan ili kuću od 60 m²

  • Objavljeno:
  • 7.6.2021

 

Računica kaže da bi 25% ukupnih troškova zamene stolarije bilo plaćeno iz Uprave za energetsku efikasnost, 25% bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, dok bi vlasnik plaćao preostalih 50% troškova.

 

Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti lansirala je projekat koji će pružati državnu subvenciju za zamenu stolarije i na taj način pomoći građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domovima i smanje račune za struju.

 

Ko ima pravo na navedenu pomoć

 

Kako bi građanima objasnili ko ima pravo prvenstva na navedenu pomoć, pomogli sa definisanjem standarda samog objekata i sa upoznavanjem unapređenja energetske efikasnosti objekta, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kreiralo je test energetske efikasnosti, odnosno test koji pokazuje koliko je jedno domaćinstvo u stanju da zadrži toplotu.

 

U zavisnosti od toga koliko pojedinačno domaćinstvo ima zaokruženih odgovora pod brojem 1, 2, 3, i 4 njihov objekat se svrstava u jednu od četiri kategorije. Objekat se svrstava u energetski rang “C” ili više ukoliko se na testu zaokruži najviše odgvora pod brojem 1, što znači da se zadovoljavaju propisani standardi. Najviše zaokruženih odgovora pod 2 će objekat svrstati pod rang “E” ili “D”, pod 3 u rang “F” ili “E”, a pod 4 svrstava u grupu “G”, odnosno najlošiji energetski rang.

 

Iz gore navedenog može se videti da bi fokus pri dodeli subvencija za stolariju mogao biti na objektima koji se kotiraju na nižim rangovima energetske efikasnosti. Konkretno, na listi prioriteta bili bi rangovi D, F i G, dok A, B i C ne bi bili prioritetni rangovi.

 

 

Koliko subvencija iznosi

 

Računica pokazuje da bi subvencije koje se ostvare preko ovog programa iznosile i do 50% od ukupnog budžeta za zamenu stolarije.

 

Ako kao primer uzmimo stan od 60 m², za zamenu stolarije stana takve razmere potrebno je izdvojiti oko 1.500 EUR. Četvrtina novca, odnosno 25% bi bilo bespovratno nadoknađeno iz Uprave za energetsku efikasnost, 25% bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50%, odnosno 750 EUR bi bilo finansirano iz samog domaćinstva.

 

Za sada je sigurno da bi građani finansirali 50% od ukupne investicije, a drugu polovinu bi obezbedili opština i država, odnosno Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti. Pravo na ovu pomoć imalo bi oko tri miliona domaćinstava koja se prijave i zadovolje uslove.

 

 

 

Uslov za subvencije i procedura

 

Ključni kriterijum za odobravanje subvencija biće energetski pasoš, odnosno sertifikat kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta ili domaćinstva. Prilikom dodela subvencije, prednost bi mogli da imaju objekti sa nižim stepenom energetske efikasnosti.

 

Za izradu ovog sertifikata potreban je dokaz o vlasništvu nad nekretninom i relevantna projektna dokumentacija objekta, koju izrađuje ovlašćena organizacija na osnovu energetskog pregleda objekta i izrađenog Elaborata energetske efikasnosti.

 

Dok opštine ne raspišu pozive, konačni i detaljni uslovi neće biti poznati, ali ono što se zna jeste da će oni koji žele da dobiju ovu subvenciju morati da imaju i neku vrstu predračuna sa firmom koja bi izvodila radove stolarije ili termoizolacije, gde će se znati troškovi koje potom treba dostaviti opštini u kojoj žive.

 

Nakon toga, sledi izlazak na teren stručnih lica iz lokalne samouprave kako bi osmotrili u kakvom je stanju kuća ili zgrada, a tek posle svakog obilaska, opštine će napraviti spisak onih koji će biti sufinansirani.

 

Javni pozivi za građane biće organizovani preko opština, a procenu troškova zamene stolarije radiće zajedno državne i komisije lokalnih samouprava. Takođe, država će dodatno napraviti i posebne programe za socijalno ugroženo stanovništvo kako bi i oni moglo da povećaju energetsku efikasnost domaćinstva i zaštite životnu sredinu.

 

 

Kada se kreće sa subvencijama i koji su modeli finansiranja?

 

Na javne pozive za građane nećemo još dugo čekati – oni se očekujuju da bude raspisani u toku juna meseca.

 

Građani će moći da se prijave za zamenu prozora i vrata, izolaciju na fasadama, krovovima i kotlovima i za zamenu grejnih sistema. Ministarka Zorana Mihajlović je navela da su subvencije namenjene i za prelaz individualnih ložišta na energente koji ne narušavaju zdravlje i životnu sredinu, čiji broj trenutno u Srbiji trenutno iznosi oko 1,2 miliona.

 

Kada su u pitanju modeli prijave, trenutno se planiraju dva. U prvom građani će moći da dobiju subvenciju od 50% od ukupnih radova, dok drugu polovinu novca obezbeđuju sami. U drugom modelu, međutim, građani bi mogli prema najavama, da novac koji obezbeđuju sami dobiju i putem kredita.

 

Kako državni sekretar u Ministarstvu energetike, Zoran Lakićević precizira, svakako se prvo kreće sa prvim modelom finansiranja, dok će drugi model biti oformljen do kraja godine.

Prvi ugovori bi trebalo da budu realizovani na jesen, a prema planu, do kraja godine novu stolariju bi posedovalo oko 10% domaćinstava u Srbiji.

 

 

Zamenom stolarije računi manji i do 20%

 

Prema procenama, u Srbiji se troši i do četiri puta više energije od proseka u Evropskoj uniji, te je unapređenje energetske efikasnosti jedan od prioriteta u narednom period.

 

Budući da energetska efikasnost prevashodno zavisi od kvaliteta stolarije i termoizolacije, država je odlučila da pokrene pilot projekat za novčanu nadoknadu koju će dobijati građani pri menjanju stare stolarije. Ova zamena bi mogla da smanji potrošnju električne energije i do 40 odsto, što bi se posledično odrazilo i na račune za sutruju u domaćinstvima u vidu 15% do 20% uštede.

 

Osim zamene vrata i prozora, ovaj projekat obuhvata i subvenciju za menjanje individualnih ložišta, izolaciju kuća i celih zgrada i zamenu krova, tj. svega što bi moglo da pomogne pri uštedi same energetske potrošnje.

 

Prateći neophodne korake, lokalne samouprave su imale rok do 21. maja da se prijave, a po rečima ministarke rudarstva i energetike, Zorane Mihajlović, na konkurs za ovu vrstu podrške do sada se prijavilo 88 opština, od kojih je 74 dostavilo kompletnu dokumentaciju.

 

Očekuje se da će do 10. juna biti potpisani ugovori sa opštinama, a potom će uslediti još dva javna poziva - prvi namenjen kompanijama koje će raditi na poslovima ugradnje stolarije, termoizolacije ili peći, a drugi će biti za građane.

 

Trenutni budžet za ovu godinu iznosi 54 miliona dinara. Budući da je ovo pilot projekat, kako saopštavaju, ove godine neće biti dovoljno budžeta za sve, ali se veruje da će sledeće godine biti na raspolaganju i do 100 miliona evra za nastavak ovog projekta.

 

 

Foto: Pexels / Pixabay