PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Hotelska soba kao umetnička galerija

  • Objavljeno:
  • 21.6.2016

Potraga za priuštivom hotelskom sobom u Tokiju može predstavljati pravi izazov zbog visokih cena nekretnina u glavnom gradu Japana. Ovaj problem takođe je uticao na smanjenje broja umetničkih galerija, što je znatno otežalo promovisanje i prodaju dela lokalnih umetnika.

 


   Restoran Bibo: Savršen spoj francuske kuhinje i ulične umetnosti

 

   Dizajnerski studio Substance osmislio je i opremio Bibo, restoran francuske kuhinje u                      Hongkongu, koji je naziv dobio po istoimenom street art umetniku.

 


 

Stoga je projekat pod nazivom "Bed & Art" (BnA) ponudio dvostruko rešenje u vidu prostora u kojem mladi umetnici mogu da predstave svoj rad, a putnici da iznajme povoljniji smeštaj i ujedno se upoznaju sa modernom lokalnom kulturom.

 

BnA Ikebukuro

 

"BnA" je sa uspehom testirao ovu ideju pretvarajući dva prostora – jedan u oblasti Tokija Ikebukuro, drugi u Kjotu, u umetničke galerije koje nude putnicima sve što je potrebno za prenoćište. Oba prostora sadrže trajne murale na zidovima i izložbe umetničkih dela koje se redovno smenjuju.

 

 

"Došli smo na ideju da maksimalno iskoristimo ugostiteljstvo zarad društvenog dobra, time što ćemo pomoći umetnike i istovremeno ponuditi jedno inspirativno iskustvo", objašnjava dizajner enterijera Keigo Fukugaki.

 

Podrška koju pruža ovaj pojekat umetnicima je dvostruka, jer pored toga  što promoviše njihova dela, BnA projekat izdvaja i novčanu pomoć od iznajmljivanja soba. Uz to, sva izložena dela mogu se i kupiti.

 

BnA Ikebukuro

 

Veliki uspeh koji su postigla dva inicijalna projekta doveo je do  nedavnog otvaranja i trećeg objekta u tokijskom distriktu Koenji koji je, između ostalog, poznat i po prodavnicama gramofonskih ploča. Trospratna zgrada sadrži kafe bar koji ujedno služi i kao recepcija, dve oslikane sobe, krovnu terasu, kao i galeriju u podrumu opremljenu DJ stolom.

 

"Naš glavni cilj je da povežemo putnike sa lokalnom kreativnom zajednicom. Bilo je veoma bitno i da izaberemo dva umetnika koji poseduju potpuno različite stilove, kako bi kroz samo dve sobe iskazali dubinu i potencijal ovog projekta", navodi se iz "BnA".

 

 

U naredne četiri godine "BnA" planira da preuredi 30 do 40 "umetničkih soba", kreirajući neku vrstu decentralizovanog hotela koji na najbolji način pruža mogućnost gostima da se povežu sa zajednicom. U tu svrhu, hotel će nuditi gostima ishranu u nekim od lokalnih partnerskih restorana.

 

BnA Koenji

 

Foto: bna-hotel.com